« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
MLJAC?

Volite li prženu piletinu?

Donosimo nekoliko stvari koje bi vam se mogle dogoditi ako prženu piletinu konzumirate svakodnevno

Hmmm
Hmmm (Arhiva)
Više o

piletina

,

pržena hrana

Jedenje pržene piletine tu i tamo nije velika stvar. Ali, ako je jedete svakodnevno, mogli biste imati problema.

Donosimo nekoliko stvari koje bi vam se mogle dogoditi ako prženu piletinu konzumirate svakodnevno.

Debljanje - ako uvijek birate prženu verziju omiljenog sendviča s piletinom, mogli biste nakupiti i nekoliko dodatnih kilograma. Pržena piletina sadrži mnogo više kalorija nego što je to slučaj s neprženim inačicama piletine. "Kada se prži, hrana postaje zasićenija kalorijama jer vanjski dio gubi vodu i apsorbira masnoću", kaže Asheley Kitchens. Ulja u kojima se hrana prži mogu sadržavati transmasti koje podižu razinu lošeg kolesterola. On, kao što već znate, može začepiti arterije i uzrokovati različite kardiovaskularne bolesti. Da biste spriječili nakupljanje neželjenih kilograma i buduće probleme sa srcem, smanjite konzumaciju pržene hrane

>> Zašto nas toliko privlači slatka i pržena hrana? >>

Osjećaj napuhnutosti - masna hrana poput pržene piletine usporava probavu, a to može rezultirati osjećajem napuhnutosti. Pržena hrana sadrži mnogo zasićenih i transmasti zbog kojih imate osjećaj da ne možete zakopčati hlače. Simptomi će eskalirati ako već imate problema s probavom.

Osjećaj tromosti - jeste li se već nakon što pojedete nekoliko komada prževnih krilaca i pomfrita osjećali tromo? Ispada da oko 95 posto tjelesne zalihe serotonina, hormona koji omoogućuje da se osjećamo dobro, proizvode bakterije koje sudjeluju u probavi. Da ne spominjemo da je probavni trakt ispunjen milijunima živčanih stanica, neurona, koje pomažu u razgradnji hrane, a sudjeluju čak i u regulaciji raspoloženja. Ako jedete mnogo pržene piletine, u biti ispunjavate svoj probavni trakt namirnicama koje mogu dovesti do toga da se razmnože loše bakterije, piše Eat This.

>> Hrana koja vam garantirano uništava mozak >>

Povećavanje rizika od smrti - znamo da ovo zvuči vrlo dramatično, ali znanost podupire ovakvu izjavu. Još 2019. je u studiji objavljenoj u BMJ-u otkriveno da žene koje jedu porciju pržene piletine jednom dnevno imaju 13 posto veći rizik od smrti u usporedbi s onima koje ne jedu prženu hranu.

05.06.2021. 15:28:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.06.2021. 18:09
    to nije zdravo za tlak i stvara se masnoća
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh