« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
5 MRTVIH

Vojska na ulicama glavnog grada Tunisa

U sukobima prosvjednika i policije u Tunisu poginulo je pet osoba

Fotografija vijesti
Više o

vojska

,

policija

,

Tunis

,

prosvjedi

,

sukobi

Prema izjavama svjedoka nakon što je policija zapucala na prosvjednike u pustinjskom gradu Douzu ubijene su najmanje četiri osobe, među kojima i jedan sveučilišni profesor, prenosi Hina. Još jedan mladić ubijen je u gradu Thala, a policija je na njega otvorila vatru jer nije poslušao naređenje da ode kući. No, njegov brat kazao je u telefonskoj izjavio za Reuters da je ubijeni 23-godišnjak bio gluh.

Nakon niza prosvjeda policija je uvela policijski sat u glavnom gradu i ostalim mjestima gdje su ljudi ustali protiv 20-godišnjeg autoritarnog režima osuđujući visoku nezaposlenost, korupciju i "represivnu vladu" te zatražili odlazak Ben Alija, koji vlada već 23 godine.

Reuters javlja da se skupina prosvjednika u srijedu okupila i u mjestu Gassrine, oko 200 kilometara od glavnog grada, uzvikujući "Ben Ali, odlazi!". Vojska je u srijedu prvi put raspoređena na ulicama glavnoga grada Tunisa i okolici pošto je tijekom vikenda policija oružjem odgovorila na prosvjede te su, po službenim podatcima, 23 osobe izgubile život, a udruge za ljudska prava procjenjuju broj žrtava na 50.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton osudila je "nerazmjernu policijsku uporabu sile" prema prosvjednicima, rekla je njezina glasnogovornica.

13.01.2011. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh