« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
MIŠLJENJE ANALITIČARA

Vojni udar na Iran bio bi kontraproduktivan

Stručnjaci smatraju da bi izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja mogao usporiti program, ali i ojačati želju Teherana da razvije atomsko oružje

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Izrael

,

Iran

,

nuklearni program irana

,

vojni udar

Izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja samo će za nekoliko godina odgoditi razvoj spornog nuklearnog programa te zemlje, upozorio je u srijedu Međunarodni institut za strateška istraživanja (IISS), javlja Hina.

Podnoseći u Londonu godišnje izvješće o ravnoteži oružanih snaga u svijetu, glavni direktor IISS-a John Chipman ocijenio je da bi preventivni izraelski napad mogao čak ojačati odlučnost Teherana da dovrši svoj program.

"Mišljenje većine vojnih stručnjaka je da bilo kakav napad - bilo da je riječ o zračnom napadu ili vojnom pohodu - ne bi imao drugog učinka doli odgodio takvu proizvodnju (atomskog oružja) i, dakako, mogao bi ponukati režim da, nakon preustroja, još odlučnije nastavi prema tome cilju", kazao je.

Ustvrdio je da "jedino Sjedinjene Države mogu povesti uspješnu vojnu kampanju" i da je Izrael sposoban samo za izvođenje napada.

"Po mom mišljenju, samo bi vojna kampanja mogla znatnije usporiti Iran u prizvodnji atomskog oružja", dodao je.

Zapadne sile i Izrael sumnjaju da Iran pod izlikom civilnog nuklearnog programa želi proizvesti atomsko oružje, što Teheran niječe. Židovska država nije isključila udare na nuklearna postrojenja u Iranu.

No Chipman je rekao da je takav izraelski napad "malo vjerojatan ove godine", zbog obećanja koje je predsjednik Barack Obama dao izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu u prigodi njegova posjeta Washingtonu.

Predsjednik Obama je tada opetovao da ne isključuje primjenu sile kao zadnje sredstvo, ali da daje prednost diplomatskom rješenju i sankcijama kako bi onemogućio Iran da stekne mogućnost proizvodnje atomskog oružja.

07.03.2012. 19:43:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh