« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ETNIČKO ČIŠĆENJE

Haaški tužitelji traže za Šešelja 28 godina zatvora

"On je odgovoran za patnje desetina tisuća žrtava koje su bile izlagane progonu iz vlastitih domova, lišavanju života, zatočenju, mučenju, silovanju...", rekli su tužitelji

Fotografija vijesti
Više o

Haaški sud

,

Vojislav Šešelj

,

ICTY

,

etničko čišćenje

Haaško tužiteljstvo zatražilo je u srijedu od Haaškog suda (ICTY) da se vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja proglasi krivim i osudi na kaznu od 28 godina zatvora zbog njegove uloge u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te vojvođanskih Hrvata, javlja Hina.

"On je odgovoran za patnje desetina tisuća žrtava koje su bile izlagane progonu iz vlastitih domova, lišavanju života, zatočenju, mučenju, silovanju, a čija su sela i varoši razarana zbog njegovih riječi i njegovih postupka", kazao je na kraju završnih riječi glavni tužitelj u predmetu Mathias Marcusen poručivši da je Šešeljeva odgovornost dokazana van razumne sumnje.

Marcusen je kazao kako tužiteljstvo traži kaznu od 28 godina zatvora ne računajući kazne na koje je Šešelj osuđen u posebnim postupcima zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka. Šešelj je, naime, pravomoćno osuđen u jednom postupku na 15 mjeseci, u drugom nepravomoćno na 18 mjeseci, a treći postupak je u tijeku.

"Ideja velike Srbija bila je njegov raison d'etre", kazao je Marcusen ističući da je Šešelj u cilju uspostave etnički čiste jedinstvene srpske države tijesno je surađivao s drugim pripadnicima udruženog zločinačkog pothvata.

"Svojim riječima posijao je sjeme nacionalne mržnje... i pomogao da se razbuja", rekao je tužitelj a velika politička moć koju je uživao omogućila mu je da svoju neumornu kampanju, propagandu i poticanje na zločine provodi pred širokom publikom.

Uz govore mržnje kojima je dehumanzirao pripadnike drugih naroda Šešelj je organizirao na tisuće dobrovoljaca, koje je poslao u Hrvatsku i BiH gdje su činili zločine, rekao je Marcusen.

Njegova djela dramatično su izmijenila nacionalnu sliku u općinama koje je uzimao za metu, ostavio je za sobom razaranja i pljačku, uništene vjerske ustanove i 905 ubijenih, rekao je tužitelj dodajući da za Šešelja nema olakotnih okolnosti jer nije pokazao kajanje za zločine a godinama ismijava i opstruira Haaški sud.

Šešelj (1954.), optužen je za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH te protiv vojvođanskih Hrvata u razdoblju od 1991. do 1993. Tužiteljstvo tereti Šešelja da je, zajedno s drugim sudionicima zločinačkog pothvata predvođenog bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, pokušao uspostaviti novu srpsku državu na dijelovima Hrvatske, BiH i same Srbije kroz progon pod patronatom države, koji je uključivao ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i Muslimana.

Optužen je u devet točaka za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja u BiH i Hrvatskoj, a posebno za masakre na Ovčari i u Voćinu te progon Hrvata iz Vojvodine. Ideju "velike Srbije" sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag zagovarao je u javnim nastupima, a svojom je ekstremnom retorikom mobilizirao i poticao na progon Hrvata i Muslimana ne samo sebi podređene stranačke dobrovoljačke oružane jedinice, nego i druge srpske snage, smatra tužiteljstvo.

Šešelj će svoje završne riječi izvoditi sljedeći tjedan.

07.03.2012. 19:00:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh