« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
WOW!

Vojni kompleks star 4 tisuće godina otkriven u Siriji

Radovi koje su vodili laboratorij Archeorient iz Lyona i Opća uprava za spomenike i muzeje iz Sirije objavljeni su u utorak u časopisu Paleorient

U Siriji se ratuje - oduvijek!
U Siriji se ratuje - oduvijek! (Arhiva)
Više o

arheologija

,

Sirija

,

vojni kompleks

Vojni kompleks star 4.000 godina koji obuhvaća utvrde, kule i zidine koje su međusobno komunicirali svjetlosnim znakovima, otkriven je u Siriji zahvaljujući analizi zračnih i satelitskih snimka ekipe francuskih i sirijskih istraživača.

Radovi koje su vodili laboratorij Archeorient iz Lyona i Opća uprava za spomenike i muzeje iz Sirije objavljeni su u utorak u časopisu Paleorient.

"Ovo je prvi put da je otkriven fortifikacijski sustav takvih razmjera. Kompleks prati teren u najvišem dijelu stepe u srednjoj Siriji i u srednjem brončanom dobu (2.000 godina prije Krista) štitio je velika naselja i najatraktivnija zemljišta", rekla je autorica Marie-Odile Roussert, znanstvenica u Francuskom centru za znanstveno istraživanje (CNRS).

Francusko-sirijska ekipa istraživala je područje istočno od Hame od 7.000 četvornih kilometara koje nije bilo stalno nastanjeno. "Ovo 'virtualno' istraživanje dopunjuje terensko" koje se provodilo od 1995. do 2002. i u 2010., dakle prije izbijanja rata.

Utvrde su bile izgrađene od velikih neklesanih bazaltnih gromada, sa zidovima visokim i širokim nekoliko metara.

"Usto, svaka utvrda je bila postavljena tako da može vizualno komunicirati s drugima pomoću svjetlosnih znakova (vatra noću) i dima, poput Indijanaca, kako bi se informacije mogle brzo prenijeti do velikih središta moći", dodaje znanstvenica.

21.12.2017. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh