« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
EH, DA...

Prvi kineski car želio je biti besmrtan

Proučavajući tekstove pronađene 2002. na dnu bunara u pokrajini Hunan, arheolozi su utvrdili da je Qin Shihuang naredio nacionalnu potragu za eliksirom koji bi dao vječni život

Qin Shihuang želio je eliksir besmrtnosti
Qin Shihuang želio je eliksir besmrtnosti (Screenshot)
Više o

eliksir života

,

besmrtnost

,

Qin Shihuang

Qin Shihuang, prvi kineski car poznat po svojoj okrutnosti naredio je svojim službenicima da mu pronađu eliksir besmrtnosti, otkriva dvije tisuće godina star tekst otkriven za arheoloških iskapanja na jugu zemlje, izvješćuje novinska agencija Xinhua.

Opsesija prvog kineskog cara vječnim životom bila je dobro poznata. Dao si je izgraditi ogroman podzemni mauzolej u Xianu, ispunjen s gotovo 8000 vojnika od terakote koji su ga trebali štititi s one strane života. Ta zagrobna vojska otkrivena je 1974.

No, proučavajući tekstove pronađene 2002. na dnu bunara u pokrajini Hunan, arheolozi su utvrdili da je Qin Shihuang naredio nacionalnu potragu za eliksirom koji bi dao vječni život.

Tekst sadrži carski ukaz kojim se naređuje ta potraga kao i nelagodne odgovore lokalnih vlastiju, željnih ugoditi zastrašujućem vladaru.

"Selo po imenu Duxiang izvijestilo je da još nije pronađen čudesni napitak dajući naslutiti da će se potraga nastaviti", javlja Xinhua.

Selo Langya, u sadašnjoj pokrajini Shandong, "ubralo je biljku na svetoj planini".

Napitak očito nije imao učinka budući da je Qin Shihuang umro po povjesničarima 210. godine prije Krista, nakon 11 godina carevanja.

25.12.2017. 12:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh