« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
DUZS:

Vodostaji i dalje u opadanju, poplavljena područja se normaliziraju

Za sav promet i dalje je zatvorena državna cesta D 36 Popovača - Sisak kroz šumu Brezovica zbog vode na kolniku

Vodostaji i dalje u opadanju, poplavljena područja se normaliziraju
Vodostaji i dalje u opadanju, poplavljena područja se normaliziraju (Boris Kovačev/CROPIX)
Više o

Hrvatska

,

prijava štete

,

poplava

,

DUZS

,

čišćenje smeća

,

recepti s marihuanom

,

recepti s kanabisom

,

lijek protiv depresije

Noć na velikogoričkom području prošla je puno mirnije nego sve dosadašnje i stanje se na poplavljenom području, koliko je moguće, polako vraća u normalu, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Počela je nastava u osnovnim školama Vukovina, Novo Čiče, Bukevje i Veleševec. Vodostaj pada i u Čičkoj Poljani. Vatrogasne službe Velike Gorice i Zagreba i danas su od jutra na cijelom poplavljenom području, ispumpavaju vodu iz obiteljskih kuća i dostavljaju hranu u Čičku Poljanu, Obed i Sop Bukevsku. Nastavljena je dezinfekcija bunara. Lokalno stanovništvo počelo je s čišćenjem kuća i okućnica, a jutros do 9 sati predane su 192 prijave šteta. Zakonski rok za predaju prijava je 8 dana, no Povjerenstvo će, zbog specifičnosti situacije, prihvatiti i naknadno predane prijave, zaključno s krajem sljedećeg radnog tjedna. Obrasci za prijavu distribuirani su po svim mjesnim odborima.

Iz Mraclina se vozi zemlja za saniranje nasipa, pa je pojačan promet kroz Mraclin i dio Buševca. Stožer za zaštitu i spašavanje i dalje je u punoj pripravnosti. Konstantno se prate hidrometeorološka izvješća, a operativne snage su na dispoziciji. U Sisačko-moslavačkoj županiji na snazi su ostale još mjere izvanredne obrane od poplava za rijeku Česmu. Za sav promet zatvorena je državna cesta D 36 Popovača - Sisak kroz šumu Brezovica zbog vode na kolniku. Obilazni pravac je autocestom A 3 od čvora Popovača do čvora Ivanja Reka, zatim zagrebačkom obilaznicom i državnom cestom D 30 Velika Gorica Sisak i obratno, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

>> Poplave najviše prijete području od Zagreba do Siska

U Sloveniji koju su krajem prošlog tjedna pogodile poplave nakon jakih kiša prognostičari već od petka popodne očekuju nove oborine, najprije u zapadnim dijelovima zemlje.

Državna agencija za okoliš i prostor objavila je u petak ujutro najavu prema kojoj se zbog hladne fronte sa zapada popodne očekuju oborine, pa i oluje s jačim pljuskovima, koje će do subote zahvatiti najveći dio zemlje. Glavnina padalina očekuje se do nedjelje ujutro. Do tada bi u zapadnim krajevima moglo pasti od 50 do 100 litara vode po kvadratnom metru površine, a u istočnim 40 do 80 litara. Intenzitet padalina na zapadu bit će veći u noći s petka na subotu, a na istoku u subotu popodne i u noći na nedjelju.

>> Zagreb: Redovne jere obrane od poplava na Savi

Očekuje se i ponovni porast vodostaja rijeka, osobito u zapadnim, središnjim i južnim predjelima, ali znatno manjeg intenziteta od onog zabilježenog prošlog tjedna. Ostaje vidjeti kako će se to odraziti na stanje u Hrvatskoj. (hina/metro-portal)

24.09.2010. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh