« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
BARANJA NA OPREZU

Vodostaj Dunava 465 centimetara, ujutro se proglašuju mjere obrane o poplave

U Baranji se mora obraniti 30 tisuća hektara zemljišta koji su ugroženi ako Dunav negdje probije nasip

Razina Dunava raste
Razina Dunava raste (Deviantart - ilustracija)
Više o

poplave

,

Baranja

,

vodostaj

,

Dunav

Vodostaj Dunava kod Batine večeras je 465 centimetara, što znači da će se najvjerojatnije već ujutro proglasiti redovite mjere obrane od poplave za Baranju jer će Dunav premašiti 500 centimetara, kada se proglašavaju takve mjere, rekao je večeras direktor Hrvatskih voda iz Osijeka i voditelj Glavnog centra obrane od poplave Republike Hrvatske Zoran Đuroković.

U izjavi za Hinu Đuroković je rekao da se u Baranji brani 30 tisuća hektara, koji su ugroženi ako Dunav negdje probije nasip. Sve su službe spremne, a stanje na terenu stalno se prati, istaknuo je, dodajući kako se vrhunac vodenog vala očekuje u subotu ili nedjelju. Vodostaj Dunava kod Batine od jučer do danas porastao je gotovo za metar, otprilike između 80 i 90 centrimetara, rekao je, dodajući kako je najviši vodostaj Dunava kod Batine izmjeren 1965. godine, kada je bio 780 centimetara, te kako je od tada učinjeno mnogo na izgradnji obrambenih nasipa i zaštiti od poplave.

Ipak, trenutačno stanje moramo shvatiti ozbiljno jer su "visoke vode u zadnjem desetljeću česta pojava, za razliku od velikoga vremenskog razdoblja prija toga", istaknuo je Zoran Đuroković i dodao: "Godine od 2000. do 2010. smo nazvali 'desetljeće velikih voda', a to se razdoblje očito i nastavlja. Također je rekao da će vikendaško naselje Zeleni otok u Baranji, koji je inače nebranjeno područje, zasigurno opet, kao i proreklih godina, biti pod vodom.

17.01.2011. 22:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh