« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
ZANIMLJIVO

Vodič za samoliječenje HZZO-a

HZZO) je u srijedu predstavio Vodič za samoliječenje, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove, koji je namijenjen informiranju i edukaciji građana

HZZO želi rasteretiti hitnu pomoć
HZZO želi rasteretiti hitnu pomoć (HZZO)
Više o

HZZO

,

vodič za samoliječenje

,

akutna stanja

Vodič za samoliječenje HZZO-a izdan je sa željom da se apelira na solidarnost kod pacijenata, jer svatko može biti hitan slučaj koji čeka intervenciju dulje nego što je potrebno upravo zbog zbrinjavanja banalnih, ne-hitnih stanja.

Ubodi komaraca, nadutost poslije obilnog roštilja, obična prehlada, samo su neki od slučajeva zbog kojih neki građani dolaze vikendom u hitnu službu, naveli su liječnici.

Dr. Zoran Maravić, specijalist obiteljske medicine i inicijator izrade vodiča, rekao je da su u vodiču navedeni neki najčešći primjeri hitnih stanja koja bi mogla postati opasna po život ako se ne pruži pravovremena pomoć - gubitak svijesti, zastoj rada srca i disanja, gušenje stranim tijelom i ostalo.

Tu je i sadržaj kućne ljekarne sa svim potrebnim lijekovima i priborom za samoliječenje, pa je tako u kućnoj ljekarni preporučljivo imati: lijekove za snižavanje temperature, sredstvo protiv kašlja, tablete protiv bolova, repelente, sredstva za zaštitu od sunca, toplomjer i ostalo.

Samoliječenje je važna sastavnica zdravstvenih sustava u modernim razvijenim zemljama. To podrazumijeva i višu razinu znanja o zdravlju i bolesti, pa se edukaciji pacijenata počinje poklanjati sve više pozornosti. Samoliječenje kao trend postaje sve raširenija pojava i u nas, jer se pomoću lako dostupnih bezreceptnih lijekova mogu vrlo jeftino i brzo sanirati manje zdravstvene tegobe. No, ne smije se zaboraviti ni vlastita odgovornost prema zdravlju i bolesti, kao ni odgovornost kad je posrijedi korištenje bezreceptnih lijekova", poručio je Maravić.

U vodiču su navedeni bezreceptni lijekovi prema organskim sustavima i terapijskom djelovanju: lijekovi protiv bolova, za snižavanje temperature, antireumatici, lijekovi za želučane tegobe, upalne bolesti usne šupljine, bolesti kože, oka, uha, lijekovi za alergiju itd., a pri kupnji takvih lijekova potrebno je savjetovati se s ljekarnikom.

Vodič za samoliječenje možete skinuti OVDJE.

07.08.2014. 09:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh