« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
VODOSTAJI U OPADANJU

Voda se postupno povlači s velikogoričkog područja

Nadležne službe crpe vodu iz kuća, okućnica i ulica, izjavila je zamjenica rukovoditelja obrane od poplava na slivu Save Lidija Kratofil

Poplava
Poplava (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Velika Gorica

,

voda

,

poplava

"Zbog pada vodostaja Save i njenih pritoka te najave stabilnog vremena bez kiše u naredna dva dana, isključena je opasnost od novih poplava na drugim područjima Hrvatske", istaknula je Kratofil.

Vodostaji Save uzvodno od Jasenovca su u opadanju, a na nizvodnom toku u blagom porastu, ali se ne očekuje značajniji porasti vodostaja koji bi mogli predstavljati opasnost u smislu poplavljivanja, rekla je zamjenica rukovoditelja obrane od poplava na slivu Save Lidija Kratofil.

Naglasila je da su ovih dana na nekim vodomjerima rijeke Save zabilježeni apsolutni maksimumi od kad se vodostaji mjere. Primjerice, vodostaj Jesenice 1990. godine je iznosio 578 centimetra, a sada kada je ušao vodeni val Save iz Slovenije u Hrvatsku, 19. rujna u 21 sat, na toj je vodomjernoj postaji bio 580 centimetra.

Na vodomjernoj postaji Rugvica također je zabilježen apsolutni maksimum od 980 centimetra 20. rujna u 12 sati. Dosadašnji maksimum iz 1998. iznosio je 944 centimetra. Na vodomjernoj postaji Zagreb u ovom je vodenom valu zabilježen vodostaj od 464 centimetra 20. rujna u 2 sata, što je nakon 1964., kad je poplavljen Zagreb, te 1966. najviši zabilježen vodostaj. (hina/metro-portal)

21.09.2010. 20:25:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh