« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
POMOĆ STANOVNIŠTVU

Voda na velikogoričkom području se povlači

Danas će se krenuti s ispumpavanjem vode iz kuća, a prometnice će se osposobiti za dopremu hrane i vode u odsječena sela

Voda na velikogoričkon području se povlači
Voda na velikogoričkon području se povlači (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

poplave

,

DZUS

,

tekst pristupnog ugovora

Na poplavljenom velikogoričkon području voda se povlači i sve aktivnosti usmjerene su na pomoć stanovništvu. Tijekom dana krenut će se s ispumpavanjem vode iz kuća i njihovom dezinfekcijom, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Danas će tijekom dana prometnice biti osposobljene za dopremu hrane i vode u odsječena sela. Također će se intenzivirati i doprema hrane i vode za stoku te nastaviti s ispumpavanjem.

Djelatnici Hrvatskih voda su velikim pumpama prebacivali vodu iz Odre u oteretni kanal kako bi se zaustavio rast vodostaja u Čičkoj Poljani. Od danas su prohodne ceste: Novo Čiče - Črnkovec - Šćitarjevo - Drenje Šćitarjevsko - Novaki Šćitarjevski, kao i ceste Črnkovec - Lekneno - Strmec Bukevski - Obed - Bukevje.

Tijekom jučerašnjeg dana iz ugroženih područja - Čička Poljana, Bukevje, Čret, do Martinske Vesi, provedena je djelomična evakuacija 244 osobe. Od toga samo njih desetak ostalo je u školi u Vukovini, a ostali su otišli kod roditelja ili prijatelja. Ljudima koji su ostali u kućama hrana i voda je dopremana čamcima, traktorima ili na neki drugi način. Nema podataka da je netko ozbiljnije ozlijeđen.

Tijekom današnjeg dana neće biti novih evakuacija, navodi DUZS. Na terenu su bili pripadnici Oružanih snaga, civilne zaštite, vatrogasci, djelatnici Hrvatskih voda i Vodoprivrede koji su dežurali tijekom noći.

Na području Čičke Poljane, gdje je najniži dio, bilo je najkritičnije, ali je tijekom popodneva došlo do opadanja razine vode. Zbog otvaranja sifona na Odri, prometnice u razini terena koje prelaze preko kanala Odra tijekom popodneva su zatvorene.

U Čičkoj Poljani je sinoć u 21,45 sati završila sjednica Stožera zaštite i spašavanja grada Velike Gorice i poplavljenih općina, kojom je predsjedao potpredsjednik Vlade Ivan Šuker.

Razmatrane su aktivnosti i stanje na poplavljenom području te je utvrđeno kako su djelatnici Hrvatskih voda cijeli dan radili na utvrđivanju probijenog nasipa kod Sopa Bukevskog i Strmca Bukevskog, a tijekom današnjeg dana radovi će se intenzivirati. Nema novih proboja nasipa. Vodom je okruženo 10 sela - Drenje Ščitarjevsko, Lekneno, Strmec Bukevski, Sop Bukevski, Obed, Gornje i Donje Bukevje, Čret Posavski, Drnek, Gornja Ribnica i Čička Poljana, u kojime je ukupno oko 700 kuća.

Voda se povlači i u Gornjoj Posavini

Hrvatske vode su izvijestile da je na području Gornje Posavine, u Sisačko-moslavačkoj županiji, u mjestima Desni Dubrovčak, Željezno, Trebarjevo i Desna Martinska Ves vodostaj rijeke Save u daljenjem opadanju.

Sve linije su stabilne, a evakuacije na tom području nije bilo. Stanovništvo može koristiti vodu za piće iz gradskog vodovoda, a voda iz bunara nije za piće ni nakon prokuhavanja.

Tijekom jučerašnjeg dana vodostaj rijeke Save u donjoj Posavini bio je u blagom porastu.

Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava za rijeku Česmu. (hina/metro-portal)

22.09.2010. 10:16:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh