« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
BAKTERIJE VREBAJU

Je li oprano voće i povrće dovoljno sigurno za jelo?

Pranje voća i povrća je pametan potez. No može li nas doista samo voda zaštititi od bakterija?

Voće i povrće
Voće i povrće (Shutterstock)
Više o

bakterije

,

voda

,

voće i povrće

,

internet na mobitelu

I dok pranje povrća ili voća uklanja veliku većinu potencijalno štetnih bakterija, neke od njih otporne su na vodu. Doslovce se čvrsto drže za površinu, tvrde stručnjaci. Rezultat može biti zaraza salmonelom ili e.coli, čak i ako smo oprezni.

˝Ako imate bakterije na površini voća i povrća, te ga operete hladnom vodom, većinu toga će te ukloniti. Nažalost, voda ih neće ukloniti potpuno i to je problem. U slučaju da su se bakterije dobro primile ili žive u skupljenom okruženju koje se naziva biofilm, bit će ih se teško riješiti˝, objašnjava Brendan Niemira iz Američke agencije za hranu i lijekove.

>> Koje voće je najzdravije?

Grube površine, poput onih na dinjama ili špinatu, pružaju mnogo rupica i pora gdje se bakterije mogu sakriti. Možda ćete morati hranu oprati pažljivije, no pregrubo čišćenje može oštetiti zaštitni sloj voća i povrća.

Oštećenje tijekom uzgoja može dovesti do neispravnog ploda, koji pak može sadržavati bakterije truljenja. I dok ove bakterije nisu štetne za ljude, mogu postati otpornije te omogućiti prodor štetnijih patogena poput salmonele. ˝Bakterije truljenja uglavnom ne škode ljudima, one samo razgrađuju plod, pa dio truleži može završiti i u probavnom traktu čovjeka, ukoliko konzumira takvo voće ili povrće. To pak oslobađa šećere i ostale tvari koje su pogodne za razvoj patogena˝, dodaje Niemira.

Američka agencija za hranu i lijekove ne preporuča pranje voća i povrća sapunom, deterdžentima i ostalim proizvodima za pranje koji imaju abrazivna svojstva. Kako bi ste bili sigurni slijedite ove savjete:

  • pazite da ne oštetite plod prije konzumacije
  • perite hladnom vodom
  • osušite plod
  • držite voće i povrće koje treba ostati hladno u frižideru (preporuča se temperatura oko 4 stupnjeva Celzijusa)
  • ne konzumirajte voće i povće koje izgleda oštećeno, nepravilno, ima neugodan miris i okus, ili pokazuje znakove truljenja
27.09.2010. 15:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh