Vlakna su sjajna i za pluća, ne samo za probavu
Prehrana s visokim udjelom vlakana je u istraživanju provedenom u SAD povezana s manjim rizikom za bolesti pluća
Prehrana nas ponekad može ugodno iznenaditi pozitivnim učincima koje nismo očekivali, a upravo tako nešto rade prehrambena vlakna. Naime, pokazalo se da prehrana s visokim udjelom vlakana znatno snižava rizik od plućnih oboljenja.
Znanstvenici sa Sveučilišta Nebraska svoje nalaze temelje na podacima prikupljenima od oko 2000 osoba u dobi od 40 do 79 godina.
Stručni časopis Annals of the American Thoracic Society piše kako je u skupini ispitanika koji su dnevno unosili više od 18 grama vlakana normalnu funkciju pluća imalo 68% sudionika istraživanja.
Nasuprot tome, kod ispitanika s najnižim unosom vlakana su izgledi za normalnu funkciju pluća iznosili samo 50%.
Uz to, osobe s najvišim unosom vlakana su imale dvostruko manji rizik za značajnije poteškoće s disanjem.
Prehrambena vlakna osim toga održavaju osjećaj sitosti, tako da ne bi trebali zanemariti prehranu prepunu vlakana - zobene pahuljice, grahorice i sličnu hranu, kao i integralne žitarice.
Novi komentar