« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
OPTUŽBE UREDNICE:

Vlahušić vrši politički pritisak na Dubrovački list

Urednica Dubrovačkog lista optužila je Vlahušića za neprimjerene nedemokratske metode

Andro Vlahušić
Andro Vlahušić (Admir Buljubasic / CRPIX)
Više o

sloboda medija

,

pritisak na medije

,

politički pritisak

,

Andro Vlahušić

,

neželjena pošta

,

zodijak

,

nano celuloza

,

voćna vlakna

Direktorica i glavna urednica "Dubrovačkog lista" Inga Radić i Barbara Đurasović danas su uputile otvoreno pismo hrvatskoj javnosti i novinarskoj struci u kojem tvrde kako taj list i njegovi novinari već mjesecima "trpe političke pritiske" gradonačelnika Dubrovnika Andre Vlahušića.

U pismu ističu da je zbog Vlahušićevih "neprimjerenih nedemokratskih metoda" zaposlenicima "Dubrovačkog lista" ugrožen posao i financijska egzistencija.

"Sve je započelo prije nekoliko mjeseci kada nam je gradonačelnik, iz nama nepoznatih razloga, uskratio uobičajenu novinarsku komunikaciju i prestao se javljati na telefonske pozive novinara 'Dubrovačkog lista' ", napominju i ističu kako je nastavljeno "pozivanjem na red" direktorice "Dubrovačkog lista" Inge Radić i neslaganjem s uređivačkom politikom lista. Kulminiralo je pak "objavom dokumenta kojeg je gradonačelnik potpisao, a tvrdio je da ne postoji, vezanog uz 'Aferu Šipan' ".

Naglašavaju također da " 'Afera Šipan' već tjednima potresa dubrovačku javnost. Radi se o kupovini nekretnine u vlasništvu Vlahušićeva koalicijskog partnera, odnosno nezavisnog vijećnika Pera Vićana".

>>Krim policija pretražuje ured Andre Vlahušića

"Gradonačelnik Andro Vlahušić telefonski naziva naše oglašivače i ucjenjuje ih, što su nam osobno potvrdili i neki od njih. Prijeti im problemima u suradnji s Gradom ukoliko se nastave oglašavati u 'Dubrovačkom listu'. Prvu potvrdu ostvarenja njegovih prijetnji dobili smo u četvrtak, 24. lipnja, kada nam je, gradsko javno poduzeće za prijevoz putnika Libertas", stoji u priopćenju.

Iz "Dubrovačkog lista" tvrde i kako gradonačelnik Vlahušić ne vrši pritisak samo nad poduzećima u gradskom vlasništvu, već i nad direktorima privatnih tvrtki pod motom 'ako ste uz Dubrovački list, onda ste protiv mene' " te nad članovima Nadzornog odbora Lista koji su jednoglasno dali potporu nastavku dosadašnje uređivačke politike.

" 'Dubrovačkom listu' sad slijedi vrijeme zbrajanja štete, a takvu si je poziciju 'osigurao' jedino objektivno pišući o radu gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Vlahušićem", ocjenjuju iz "Dubrovačkog lista".

Podsjećaju da ta lokalna novinska kuća već punih 12 godina živi u Gradu i s Gradom Dubrovnikom.

"Susretali smo se tijekom godina s raznim političkim pokušajima zastrašivanja, međutim ovakav direktni napad na slobodu izražavanja, našu financijsku neovisnost i stabilnost zabilježen je prvi put na ovim prostorima. O pokušaju cenzure koju izričito brani Ustav RH da i ne govorimo", navode u pismu direktorica i glavna urednica "Dubrovačkog lista" Inga Radić i Barbara Đurasović.

Na kraju ističu kako je "opstojnost Dubrovačkog lista u rukama oglašivača na koje se namjerio gradonačelnik Andro Vlahušić" i traže zaštitu od prvog čovjeka Grada koji je, kako ocjenjuju, "u slučaju 'Dubrovačkog lista' daleko prekoračio ovlasti, prekršio Ustavnu odredbu o pravu na pristup informiranja uz svojevrsni reket nad oglašivačima".(hina/metro-portal)

27.06.2010. 21:01:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh