« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PO OBIČAJU

Vladajući i oporba svađaju se oko izmjena Izbornog zakona

Saborska oporba protivi se donošenju zakona koji regulira parlamentarne izbore po hitnom postupku i favoriziranju SDSS-a

Vladajući i oporba svađaju se oko izmjena Izbornog zakona
Vladajući i oporba svađaju se oko izmjena Izbornog zakona (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Hrvatski sabor

,

Izborni zakon

,

saborska oporba

I raspravi o prijedlogu izmjena zakona koji regulira parlamentarne izbore saborski klubovi oporbe usprotivili su se njegovu donošenju po hitnom postupku, upozoravajući da se favorizira SDSS kao jedinog političkog predstavnika srpske manjine, dok su vladajući ustrajali da se taj Vladin zakonski prijedlog hitno raspravi i izglasa.

Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) ocijenio je da predložene odredbe koje, kako smatra, isključivo SDSS-u osiguravaju zastupničke mandate za srpsku nacionalnu manjinu, vraća unatrag pozitivni proces utemeljen na uvođenju dopunskog prava glasa za predstavnike manjina.

"Nema govora da se ovdje radi o ucjeni HDZ-a, jer se interesi HDZ-a i SDSS-a podudaraju u mogućim učincima zakona", rekao je Richembergh, uvjeren da će zakon učvrstiti poziciju obje navedene stranke i povećati broj mandata SDSS-a, a u izbornom uspjehu onemogućiti ostale srpske stranke.

"Doći će do neravnoteže koja može prouzročiti teške posljedice. Što će reći Ustavni sud na činjenicu da netko s 12.500 glasova može osvojiti tri mandata, a netko s osvjenih 12.499 glasova ni jedan mandat", upitao je Goran Beus Richembergh.

I Damir Kajin (IDS) tvrdi kako je vraćanjem dopunskog prava glasa tzv. malih manjinama, onima ispod 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, ispravljena nepravda, ali i ocjenjuje da se nova nepravda uvodi zbog dogovora između SDSS-a i HDZ-a oko izbora zastupnika srpske manjine.

"To je diskriminacija unutar samog srpskog korpusa, trgovina na Sanaderov način nakon Sanadera", poručio je Kajin.

I za Dinka Burića (HDSSB) predložene zakonske izmjene rezultat su "kapitulantske politike stranke na vlasti". "HDZ je, da bi ostao na vlasti, pristao na sve ucjene, pa i ovu", rekao je.

Na njegovo je izlaganje reagirao Mile Horvat (SDSS), ocijenivši Burićev istup neprimjerenim načinom za podizanje političkog rejtinga svoje stranke. "Gospodin Vojislav Stanimirović nije osuđen čovjek, on je još uvijek nekažnjavan, nije čak ni osumnjičen. I ako smo legalisti u ovom zakonodavnom domu i poštujemo pravilo da su svi nevini dok im se ne dokaže krivnja, molim vas da o tome vodite računa", kazao je Horvat.

Suprotno oporbi, vladajući klubovi podržali su zakonske izmjene i prijedlog vlade da ih se raspravi i izglasa po hitnom postupku.

Furio Radin je u ime Kluba nacionalnih manjina kao neutemeljene odbacio oporbene kritike da su zakonske izmjene rezultat političke trgovine između SDSS-a i HDZ-a. "Oporba to naziva političkom trgovinom, ali nije trgovina, nego pregovori", procijenio je Radin.

Emil Tomljanović (HDZ) rekao je da su tim zakonom, uz najavljene izmjene zakona koji regulira izborne jedinice te zakon koji detaljno uređuje financiranje izbornih kampanja, stvoreni svi normativni preduvjeti za naredne parlamentarne izbore. (hina/metro-portal)

14.12.2010. 14:15:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh