« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
JADRANKA KOSOR:

Vlada želi biti partner hrvatskim obrtnicima

VIDEO - Premijerka je na sastanku u Hrvatskoj obrtničkoj komori obećala redovite sastanke s obrtnicima i dala im potporu u borbi sa sivom ekonomijom

(Bruno Konjević/Cropix/Infopunkt)
Više o

Vlada

,

Jadranka Kosor

,

Hrvatska obrtnička komora

,

HOK

,

Mato Topić

Vlada želi biti partner Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), odnosno hrvatskim obrtnicima, istaknula je danas predsjednica Vlade Jadranka Kosor na okruglom stolu o poslovanju obrtnika u doba gospodarske i financijske krize koji je održan u organizaciji HOK-a.

Kosor je poručila i kako se problemi trebaju rješavati, a ne ostajati u ladicama.

Katkada se dešava da imamo dobre projekte, no onda zapne u njihovoj provedbi, kazala je Kosor i istaknula da će biti zagovarateljica obrtničkih interesa u Vladi.

Složila se s obrtnicima da treba biti brži i učinkovitiji u rješavanju problema, kao što su primjerice problemi s poslovnim prostorima za što, kako je rekao predsjednik HOK-a Mato Topić, postoji regulativa, ali se ne provodi.

Premijerka je potporu obrtnicima dala i u borbi protiv sive ekonomije.

U ovakvim teškim vremenima u kojim živimo, kakva je 2010. godina, pokazuje se nužnim dati vam nedvosmislenu i čvrstu potporu kroz jasne i čvrste projekte, poručila je.

Kosor je podsjetila i na već poduzete mjere Vlade s ciljem ublažavanja krize i recesije te najavila i mjere pomoći tvrtkama koje su duže vrijeme u teškoćama.

Također je podsjetila kako Vlada niz godina potiče malo i srednje poduzetništvo pa je tako i ove godine za tu namjenu izdvojeno 326 milijuna kuna.

Premijerka je predložila i da se na sastanku za mjesec dana s predstavnicima obrtnika razmotre prijedlozi, inicijative i zaključci s današnjeg skupa.

S obzirom da je HOK ovu godinu proglasio godinom žena u obrtništvu, predložila je i poseban susret ili okrugli stol sa ženama obrtnicama i poduzetnicama.

Predsjednik HOK-a Mato Topić zahvalio je premijerki na uvažavanju nekih njihovih zahtjeva, no i istaknuo kako, gledajući u cjelini, ne mogu biti zadovoljni dosad učinjenim.

Obrtništvo je nakon prvih znakova globalne gospodarske krize obilježeno izrazito negativnim trendovima i ostalo je bez nekoliko tisuća članova, kazao je Topić i upozorio da prva dva mjeseca ove godine ne daju nadu za optimizam, da su odjave obrta svakodnevne i daleko premašuju broj novoprijavljenih.

Broj radnika u obrtima u prošloj je godini smanjen za više od 26 tisuća, a 2010. donosi još devet tisuća manje zaposlenih u obrtu. Broj insolventnih fizičkih osoba povećava se iz godine u godinu i danas ih je više od 37 tisuća, a njihove nepodmirene obveze prelaze pet milijardi kuna, kazao je Topić.

Uz nelikvidnost i sivu ekonomiju, kao glavne probleme u poslovanju obrtnika izdvojio je i visoke poreze, neadekvatno financiranje obrtništva i probleme u kreditiranju s obzirom da su poslovne banke i do sada više bile naklonjene kreditiranju većih gospodarskih subjekata. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 14:53:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh