« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
racionalnost

Vlada za jeftiniju i učinkovitiju lokalnu samoupravu

POGLEDAJTE VIDEO - Jadranka Kosor i Vladimir Šeks najavili su reforme teritorijalnog ustroja

(Goran Mehkek/Cropix/Infopunkt)
Više o

Vladimir Šeks

,

Jadranka Kosor

,

lokalna samouprava

,

Vlada RH

,

reforme

,

teritorijalni ustroj

Na sjednici o administrativnoj reformi Hrvatske koja je održana danas u Novinarskom domu, predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je da će reforma teritorijalnog ustroja lokalne samouprave dovesti do racionalnije, kvalitetnije, transparentnije i učinkovitije lokalne uprave odgovorne građanima.

Od 1993. godine, kada je uspostavljen sadašnji sustav lokalne samouprave, broj jedinica samouprave je kontinuirano rastao zbog postojećih pravnih okvira, a posljednje promjene u teritorijalnom ustroju dogodile su se 2006. godine, od kada je u Hrvatskoj registrirano 429 općina i 126 gradova.

Racionalnijom teritorijalnom organizacijom olakšala bi se suradnja i koordinacija središnje države i općina, gradova i županija u planiranju i provedbi projekata koji imaju lokalni i regionalni značaj.

"Pri tome je iznimno važan konsenzus političkih stranaka, kako bi se ta reforma uspješnije i brže ostvarila", dodala je Kosor.

Uz predsjednicu vlade, glavnu riječ na sjednici imao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks. Prema njegovim riječima, ova reforma je "prva stepenica demokracije, kojom se ostvaruje pravo građana da sudjeluju u upravljanju javnim poslovima".

07.12.2009. 13:18:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh