« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NEPOSTOJEĆI BIRAČI

Vlada utvrdila brojne nepravilnosti kod izjašnjavanja o referendumu o ZOR-u

Hrvatska vlada na današnjoj je sjednici izvjestila kako su utvrđene brojne nepravilnosti pri provjeri birača koji su se izjašnjavali za raspisivanje referenduma o izmjenama ZOR-a

(Cropix)
Više o

Vlada

,

Zakon o radu

,

nepravilnosti

Od 815.826 potpisa utvrđeno je da 92.229 uopće nemaju status birača, rekao je ministar uprave Davorin Mlakar dodavši da se 356.358 osoba izjašnjavalo na mjestima na kojima nisu birači. Samo za oko 300 tisuća osoba nije pronađeno ništa sporno, dok organizatori prikupljanja potpisa nisu poštivali zakonsku obvezu da knjige u kojima se prikupljaju potpisi moraju biti unaprijed uvezane, napomenuo je.

Od ukupnog broja potpisa utvrđeno je da kod 728.359 osoba odgovaraju podaci o matičnom broju i imenu i prezimenu građana, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Dodao je kako je utvrđeno i da se prikupljanje potpisa u više županija provodilo na mjestima koja nisu bila prijavljena, a brojna mjesta, dodao je, policija uopće nije mogla ni utvrditi.

Kazao je i kako su utvrđeni i brojni primjeri upisivanja podataka istim rukopisom, odnosno da su za oko 90 tisuća osoba tako ispisani podaci. Vlada će Saboru poslati samo konstatacije do kojih se došlo provjerom popisa, bez zaključka što će biti s referendumom, a o tome odluku neka donese Hrvatski sabor, najavila je premijerka Jadranka Kosor. "Vlada danas šalje gole činjenice, a one su zanimljive", rekla je Kosor.

Zakon o referendumu ima nekih praznina, ocijenila je premijerka, pa će Vlada izraditi izmjene i dopune tog zakona ili izraditi potpuno novi zakon o referendumu. (hina/metro-portal)

02.09.2010. 18:14:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh