« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
DOBRE VIJESTI

Vlada snizila trošarinu na naftne derivate za 15 lipa po litri

Odluka je donesena zbog nestabilnosti tržišta sirovom naftom i nastojanja da se umanji štetno djelovanje tog tržišta na maloprodajnu cijenu pogonskih goriva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/CROPIX)
Više o

gorivo

,

dizel

,

nafta

,

INA

,

benzin

,

trošarine

,

cijena

Hrvatska je Vlada na današnjoj sjednici snizila trošarine na motorne benzine i dizelska goriva za 15 lipa po litri u nastojanju da umanji štetno djelovanje nestabilnosti tržišta sirovom naftom na maloprodajne cijene naftnih derivata, javlja Hina.

U priopćenju Vladinog Ureda za odnose s javnošću se navodi da je na današnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske donijela Uredbu o visinama trošarina na motorne benzine i plinsko ulje za pogon (dizelsko gorivo). Uredbom je snižena visina trošarine na motorne benzine i na plinsko ulje za pogon (dizelsko gorivo) za 0,15 kuna po litri, a iz razloga nestabilnosti tržišta sirovom naftom i nastojanjem da se umanji štetno djelovanje tog tržišta na maloprodajnu cijenu pogonskih goriva.

Uredba stupa na snagu danom objave, a objavit će se u Narodnim novinama.

Izmijenjena je i dopunjena Odluka o iznosu naknade za financiranje rada Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata i obveznih zaliha nafte i naftnih derivata za 2011. godinu.

Ovim izmjenama i dopunama ukida se naknada za plavi dizel koji se stavlja na promet na domaće tržište, a vrijedit će u razdoblju od 7. ožujka do 31. prosinca za 2011. godine. S obzirom da se na plavi dizel ne zaračunava trošarina, na ovaj je način cijena plavog dizela oslobođena bilo kakvih naknada koje propisuje Vlada.

Izmijenjen je Zaključak Vlade Republike Hrvatske u vezi s potpisivanjem Rezolucije za održivi razvoj Dinarskog luka, navodi se u priopćenju.

Ministrica financija Martina Dalić izjavila je danas da smanjenje trošarina na motorne benzine i dizelska goriva za 15 lipa po litri znači manje proračunske prihode od otprilike 25 milijuna kuna mjesečno.

Potvrdivši da je Vlada danas smanjila trošarine na motorne benzine i dizelska goriva, Dalić je na novinarski upit što to znači za državni proračun odgovorila da je to gubitak prihoda od otprilike 25 milijuna kuna mjesečno.

U ovom trenutku, s obzirom na nestabilnost na ukupnom tržištu nafte i s obzirom na pritiske koji se javljaju, procijenili smo da to proračun može podnijeti s obzirom da se nalazimo na početku godine, kazala je Dalić novinarima nakon zatvorene sjednice Vlade.

"Isto tako želim istaknuti da ćemo, ukoliko se i kada se cijene nafte stabiliziraju, kada počnu ponovno padati, razmotriti mogućnost vraćanja trošarina na iznos na kojem su bile prije ovoga sniženja", rekla je ministrica financija.

07.03.2011. 18:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh