« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
ČUJTE I POČUJTE

Vlada raspisala lokalne izbore za 17. svibnja

Premijer je "vrhovnu instancu demokracije" pozvao na "svečanost demokracije".

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Danijel Soldo, CROPIX)
Više o

Vlada

,

Ivo Sanader

,

lokalni izbori

,

Antun Palarić

Hrvatska Vlada danas je i formalno donijela odluke kojima je za 17. svibnja raspisala lokalne izbore, a premijer Ivo Sanader je u ime Vlade pozvao birače da izađu na izbore.

Vlada je donijela dvije odluke - o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave te o raspisivanju izbora za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike.

Te će odluke stupiti na snagu 15. travnja kada prestaje mandat svim sadašnjim članovima predstavničkih tijela lokalne i regionalne samouprave.

Lokalni izbori u svibnju prvi su izbori na kojima će hrvatski građani neposredno birati župane, gradonačelnike i općinske načelnike, a biračima se omogućuje da, budu li nezadovoljni lokalnim čelnikom, mogu pokrenuti referendum za njegovu smjenu.

Na taj način testirat ćemo dio izborne reforme, ne samo izborno zakonodavstvo, već i zakon o financiranju lokalnih jedinica, o Državnom izbornom povjerenstvu i slično, istaknuo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić.

Prema odluci o raspisivanju izbora za lokalne i regionalne čelnike, u lokalnim jedinicama do 10.000 stanovnika bira se i jedan zamjenik općinskog načelnika ili gradonačelnika, a u jedinicama s više od 10.000 stanovnika, županijama i Gradu Zagrebu biraju se dva zamjenika.

Odluke će se objaviti u Narodnim novinama, a nakon što stupe na snagu, 15. travnja, slijedi postupak prikupljanja potpisa, predaja kandidatura i izborni rokovi počinju teći.

Uvjeren sam da će sve biti spremno za lokalne izbore i da će se održati u najboljem redu, rekao je Palarić, napominjući da će u provedbi izbora sudjelovati oko 36 tisuća ljudi, te da su svi dosadašnji izbori pokazali su da izborna administracija radi dobro.

Premijer Sanader birače je pozvao da 17. svibnja izađu na izbore, jer samo oni odlučuju tko će njihovim sredinama upravljati iduće četiri godine, ponovivši da su izbori "svečanost demokracije", a birači "vrhovna instanca demokracije".

"Vlada poziva birače da 17. svibnja izađu na izbore i izaberu najbolje, jer je iduća prigoda tek 2013. i nije svejedno kako će se njihove općine, gradovi i županije razvijati u iduće četiri godine", poručio je premijer Sanader. (hina/metro-portal)

09.04.2009. 13:37:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh