« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
145 MJERA

Vlada prihvatila revidirani Akcijski plan za suzbijanje korupcije

POGLEDAJTE VIDEO - Premijerka je ponovno naglasila načelo nulte tolerancije na korupciju, ali novim planom je smanjen broj mjera, a povećan broj tijela

(Davor Pongračić/Cropix)
Više o

korupcija

,

Vlada RH

,

Ivan Šimonović

,

akcijski plan

Revidiranim akcijskim planom uz Strategiju suzbijanja korupcije, koji je Vlada prihvatila na današnjoj sjednici, smanjuje se broj mjera, ali se istovremeno povećava broj tijela, ponajprije ministarstava, uključenih u njegovu provedbu.

"U borbi protiv korupcije ne smije ponestati snage, volje, ni novca", istaknula je premijerka Jadranka Kosor predstavljajući revidirani plan.

"Načelo rada je nulta tolerancija na korupciju. Nužno je ponoviti, osobito nekima, da će ta borba biti do istrebljenja, do posljednjeg daha. Bit će beskopromisna i bez fige u džepu i svatko treba otvoriti svoja vrata", rekla je Kosor dodajući da se ne smije dogoditi da "kad se stigne do nečijeg plota" taj kaže kako se kod njega ne smije ući.

Akcijski se plan, nakon reduciranja, sastoji od 145 mjera, a Kosor je istaknula da su kao nositelji mjera u provedbu plana uključena nova ministarstva koja dosad nisu bila uključena - ministarstva poljoprivrede, regionalnog razvoja, obitelji, prometa i turizma.

Revidiranim akcijskim planom želi se postići još čvršći nadzor, veća transparentnost finaciranja stranaka, spriječiti sukob interesa, urediti prava na pristup informacijama, te educirati službenike.

"Bez straha, punim jedrima naprijed, u tom velikom poslu koji nas čeka", poručila je premijerka podsjetivši da je u proteklom razdoblju već doneseno puno važnih odluka, pa je tako izmijenjen zakonodavni okvir (izmjenama ZKP-a, KZ-a i zakona o javnoj nabavi, ustrojem USKOK-a i donošenjem zakona o OIB-u).

 

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović naglasio je da se akcijski plan usavršava i razvija u suradnji s Europskom komisijom, a ključno je da je komisija uočila "vrlo velik napredak u pogledu legislative, primjene i rezultata". To je važno, dodao je, u kontekstu skorog otvaranja Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna ljudska prava).

"Ekspertna skupina EK koja je posjetila Hrvatsku ocijenila je vrlo velik postignuti napredak", rekao je i najavio da će samo izvješće biti predstavljeno na sljedećoj sjednici Povjerenstva za sprječavanje korupcije.

Kosor je pritom dodala da sve što Hrvatska poduzima i što će još poduzeti nije samo da bismo otvorili i zatvorili Poglavlje 23, već je to posao koji moramo obaviti zbog nas samih, zaštite ljudskih prava i dostojanstva svakog čovjeka.

U saborsku proceduru poslana je izmjena Zakona o porezu na plaće ili kriznom porezu.

Premijerka je rekla da je i prije donošenja ove odluke od harača bilo izuzeto 900 tisuća ljudi, a sad se ukidanjem niže stope poreza tom broju pridodaje još 720 tisuća zaposlenih i 190 tisuća umirovljenika.

''Ovaj porez pripomogao je stabilizaciji javnih financija a ukidanje niže stope svakako će olakšati život građanima", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker.

Rekao je da se nada da će viša stopa kriznog poreza od 4 posto, koja je još na snazi i obuhvaća još 310 tisuća zaposlenih i 34 tisuće umirovljenika moći biti uskoro ukinuta. (hina/metro-portal/Infopunkt)

18.03.2010. 14:51:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh