« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
DOBAR POTEZ

Vlada predložila zakonske izmjene za bolju transparentnost vlasništva medija

"To je potpora neovisnosti medija u Hrvatskoj i vjerujem da se svi slažu da [...] moramo znati tko je vlasnik kojega medija", kazala je Kosor

Fotografija vijesti
Više o

Jadranka Kosor

,

mediji

,

vlasnici

,

zakon o medijima

Hrvatska je Vlada danas predložila izmjene Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima koje trebaju pridonijeti boljoj transparentnosti vlasničke strukture nakladnika medija te spriječiti prikrivanje vlasničke strukture medija, piše Hina.

To nije ni zbog kakve želje da se utječe na medije, na uređivačku politiku, nije pritisak na medije i novinare, rekla je premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade. Predložene izmjene, dodaje, mogu itekako pomoći prije svega novinarima profesionalcima, koji rade svoj posao časno, u skladu s pravilima struke, i može osigurati njihovu egzistenciju.

"To je potpora neovisnosti medija u Hrvatskoj i vjerujem da se svi slažu da njihova vlasnička struktura mora biti jasna, transparentna i moramo znati tko je vlasnik kojega medija", kazala je Kosor.

Rekla je i da su i ranije najavili da će tražiti izmjenu propisa kako bi tranasparentnost i jasnoću "još bolje izbrusili", kako bi bilo potpuno jasno tko je vlasnik kojega medija u Hrvatskoj. To je, ističe, još jedan instrument protiv bilo kakve i bilo čije zlouporabe medija i borba protiv ulaska bilo kakvog i bilo čijeg prljavog novca u Hrvatsku.

Ministar kulture Jasen Mesić objašnjava da se predloženim izmjenama preciziraju odredbe o transparentnosti vlasničke strukture nakladnika i propisuje način obaveze dostavljanja Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) ovjerenih preslika isprava o stjecanju dionica ili udjela u nakladniku. Preciziraju se i prekršajne odredbe koje uređuju dostavu podataka i isprava HGK. Također, dodaje, zabranjuju se pravni poslovi koji imaju za cilj prikrivanje vlasničke strukture nakladnika ili vlasništva stjecatelja dionica ili udjela u pravnoj osobi nakladinika te se utvrđuje da su takvi pravni poslovi ništavni.

Uz odredbe o vlasništvu, izmjenama Zakona o elektroničkim medijima utvrđuje se također da nije dopušteno prenošenje koncesija. Tako nije dopušteno prenošenje koncesija za obavljanje djelatnosti pružanja medijskih usluga televizije ili radija na drugu pravnu osobu te se preciziraju prekršajne odredbe koje sankcioniraju takve prekršaje.


01.07.2011. 19:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh