« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Povuci potegni

Vlada optužbe sindikata smatra neutemeljenim

Vlada je danas odbacila optužbe sindikata da ih je izigrala pri donošenju izmjena Zakona o radu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Vlada

,

sindikati

,

Zakon o radu

Njihove najave prosvjeda ocijenila je neutemeljenim, te je pozvala sindikalne čelnike da sudjeluju u nastavku pregovora o promjenama radnog zakonodavstva.

Vlada u priopćenju odbacuje "insinuacije sindikata o 'prijevari i zavjeri' u vezi izmjena ZOR-a", te tvrdi da je, naprotiv, iskazujući puno razumijevanje za prijedloge socijalnih partnera u proteklih petnaest mjeseci, ostavljala dovoljno vremena za njihov dogovor o svim interesnim pitanjima koja izlaze izvan okvira obveznog usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije.

U vezi izmjena ZOR-a Vlada je težila u što većoj mjeri postići suglasje sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca oko određenih pitanja, a odlaganje ispunjavanja uvjeta u odnosu na EU u Poglavlju 19. i tehničko usklađivanje radnog zakonodavstva nakon gotovo petnaest mjeseci pregovora više nije bilo moguće, ističe se u priopćenju Vladina ureda za odnose s javnošću.

Osim toga, Vlada je odredila dodatni rok od 60 dana za dogovor o izmjenama drugih interesnih pitanja i instituta ZOR-a, što znači da socijalni partneri imaju priliku u konstruktivnom i argumentiranom dijalogu riješiti sva prijeporna pitanja, bez nepotrebne nervoze i pritisaka.

Vladin prijedlog dobio pozitivnu ocjenu od Europske komisije

Nijedno pravo radnika u predloženim izmjenama ZOR-a nije umanjeno već se, naprotiv, radi o određenom poboljšanju prava radnika. Istovremeno, u ovoj fazi nije prihvaćen nijedan prijedlog poslodavaca za izmjene ZOR-a, tvrdi se u priopćenju.

Vlada posebno naglašava da je njezin prijedlog dobio prethodnu ocjenu potpune usklađenosti od Europske komisije.

Budući su sindikati u ovom trenutku inicirali drugačije uređenje instituta ugovora o radu na određeno vrijeme, a poslodavci su istaknuli interes i potrebu drugačije regulative ugovora o radu na neodređeno vrijeme, bilo je nužno odložiti ta i neka druga pitanja za daljnju fazu dopuna ZOR-a, ističe Vlada.

Također napominje da ZOR utvrđuje minimum prava, a višu razinu prava i detaljnije reguliranje nekih pitanja i specifičnosti može se rješiti kolektivnim ugovorima, uz potpunu autonomiju sindikata i poslodavaca.

Najavljeni prosvjedi sindikalnih središnjica protiv predloženih izmjena ZOR-a nisu utemeljeni, a sindikati imaju pravo, ali i obvezu sudjelovati u svim daljnjim aktivnostima na promjeni radnog zakonodavstva, ocjenjuje se u priopćenju.

Vlada također smatra neopravdanom odluku sindikalnih središnjica da ne sudjeluju u radu GSV-a jer si time uskraćuju mogućnost predstavljanja interesa radnika i formuliranja mišljenja socijalnih partnera o svim strateškim i interesnim pitanjima.

Isto tako, opredjeljenje sindikata za prosvjede umjesto suradnju na izradi Sporazuma o socijalnom partnerstvu u cilju prevladavanja krize, neće pridonijeti poboljšanju položaja radnika i naporima za prevladavanje teškoća, kaže se u Vladinom priopćenju. (Hina/Metro-portal)

26.10.2009. 16:33:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh