« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
BRIBIRSKI KNEZOVI

Vlada ogroman kompleks bivše vojarne darovala šibenskoj biskupiji

Darivanjem se ispunjavaju obveze koje Hrvatska ima prema sporazumima sa Svetom Stolicom, istaknula je premijerka

Jadranka Kosor Ante Ivas
Jadranka Kosor Ante Ivas (Marija Mihic / CROPIX)
Više o

Jadranka Kosor

,

Sveta Stolica

,

Ante Ivas

,

datum rođenja

,

Postojani kositreni vojnik

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor i šibenski biskup Ante Ivas danas su potpisali ugovor o darivanju dijela od oko 39.000 metara četvornih površine bivše vojarne "Bribirski knezovi" šibenskoj biskupiji u svrhu budućeg Katoličkog školskog centra (KŠC) a u sklopu kojeg će biti i katolička osnovna škola.

Nakon svečanosti potpisivanja ugovora u šibenskoj katedrali premijerka Kosor i biskup Ivas izrazili su zadovoljstvo jer je, kako su istaknuli, uspješno obavljen važan posao na kojem se radilo dugo.

"Radi se o vrlo velikom kompleksu od oko 39.000 metara četvornih površine i vrijednosti oko 35 miljuna kuna", kazala je premijerka. Istaknula je kako je posebna vrijednost danas potpisanog ugovora što se njime "vrlo jasno ispunjavaju obveze koje imamo prema sporazumima sa Svetom Stolicom".

"Današnjim potpisom završili smo veliki posao koji se na početku činio jako kompliciran i zamršen, ali smo ga otkomplicirali i razmrsili", rekla je premijerka Kosor. Pri tomu je napomenula kako se radi o "izvjesnoj kompenzaciji".

Biskup Ivas je objasnio kako je današnjim potpisom riješeno "veliko pitanje oduzete materijalne crkvene imovine za vrijeme komunističke vladavine". Po njegovim riječima dugo se tražio model kako bi se riješio taj problem jer se Crkvi ne može vratiti dio imovine koji joj oduzet zbog više razloga, među ostalim, jer su na toj imovini nove građevine.

Biskupija šibenska, kazao je biskup Ivas, napravila je popis takve imovine koja se više ne može vratiti te ju je darovala državi. "Mi darujemo državi a država nama, to je zgodan model", rekao je biskup Ivas. Po njegovim riječima Vlada je imala volje riješiti taj "vrlo veliki problem" na razini cijele Hrvatske.

Biskup Ivas je naglasio kako je radostan što će u prostoru bivše vojarne biti smješten KŠC u Šibeniku. "Mi se time vraćamo staroj tradiciji naše hrvatske crkve a to je briga za školstvo. Nekada su katoličke škole svih razina bile vrlo značajne i ostavile su traga u povijesti naše kulture", rekao je biskup Ivas. On je posebice zadovoljan što se u bivšoj vojarni u kojoj će biti KŠC, nalazi i memorijalna kapela Šibenske 113. brigade sa popisom svih poginulih branitelja.

Premijerka Kosor je dometnula kako se današnjim potpisivanjem ugovora "ulaže u budućnost, to jest u djecu i mlade i njihovo znanje".(hina/metro-portal)


29.05.2010. 19:03:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh