« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
RADIMIR ČAČIĆ

Vlada nije u stanju rješiti problem zdravstva

Predsjednik HNS-a rekao je danas da se pristup zdravstvu u Hrvatskoj mora mijenjati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jakov Prkic/CROPIX )
Više o

zdravstvo

,

Radimir Čačić

Vlada Jadranke Kosor to nije u stanju napraviti, ali morat će se pojaviti Vlada koja će to prepoznati kao problem i riješiti ga počev od zagrebačkih klinika, kazao je Čačić na konferenciji za novinare u Splitu. Domaće je zdravstvo previše orijentirano na stacionarno, a to je sustav koji se koristio prije 50 ili 60 godina i nijedna zemlja to više ne može izdržati, rekao je.

Čačić smatra da je centralizacija jedan od ključnih uzroka gospodarske krize. "Pedeset posto svega što hrvatski građani stvore tijekom godine završi u rukama predsjednice Vlade i 15 ljudi", rekao je i ustvrdio da 90 posto proračunskih sredstava zadrži središnja vlast a 10 posto je pod ingerencijom jedinica lokalne i regionalne samouprave. "Takav omjer u Europi ima samo Grčka i znamo kakvo je stanje u toj zemlji", upozorio je.

Hrvatska se, kazao je, mora prilagoditi europskim standardima po kojima je 30 posto proračunskih sredstava pod ingerencijom lokalne i regionalne samouprave a 70 posto pod ingerencijom središnje vlade. Takva je decentralizacija žurno potrebna jer od 3 milijarde i 570 milijuna eura što ih je Europska komisija namijenila Hrvatskoj u 2012. i 2013. godini čak 95 posto mora ići lokalnim jedinicama, rekao je. "Bit ćemo natjerani organizacijski se osposobiti za preuzimanje tog novca", istaknuo je.

Kao primjer centralizacije naveo je tvrtku Zagrebački holding, koja, po njemu, ostvaruje dva puta veći prihod nego što su proračuni svih županija zajedno.

Na upit kako komentira upozorenje premijerke Kosor o alarmantnom stanju u mirovinskom sustavu, Čačić je kazao kako je to stanje alarmantno već desetljećima. "Razlog da je premijerka ovaj put to jasno naglasila jest činjenica, barem je tako najavila, da se priprema snažan rez na pravima umirovljenika", kaže Čačić.

Smatra da Vlada nije u stanju uspostaviti kontrolne mehanizme, navodeći primjer invalida. "Kad imate 30.000 invalida koji su korisnici, a ne 3.000 ili 5.000 što je realan broj, onda nije rješenje ukidanje mirovine svima, nego Vlada mora definirati tko ta prava ima", rekao je Čačić.

Po Čačićevim riječima u vezi s braniteljskim mirovinama stanje je još kompliciranije jer "zadiremo u zonu lažnih branitelja". "Nitko nema pravo opterećivati hrvatske građane plaćanjem mirovina onima koji rata nisu ni vidjeli ili su ga gledali iz kancelarija", dodao je Čačić. (hina/metro-portal)

26.04.2010. 18:53:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh