« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
MATULOVIĆ-DROPULIĆ:

Vlada ne može preuzeti plaćanje stambenih kredita nezaposlenih

To nije dobro rješenje jer nitko ne jamči da će ljudi u predloženom roku naći posao i moći otplaćivati kamate, poručila je ministrica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

GSV

,

Marina Matulović Dropulić

,

stambeni krediti

,

poticaji za prodaju stanova

Vladi je neprihvatljiv prijedlog agencija za prodaju stanova o moratoriju na plaćanje kamate za stambene kredite građanima koji šest do devet mjeseci ne mogu naći posao, izjavila je ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

To nije dobro rješenje jer nitko ne jamči da će oni nakon toga roka naći posao i moći otplaćivati kamate, a onda bi im banke sjele na stanove pa bi se morali iseljavati, a to ne dolazi u obzir, rekla je Matulović-Dropulić.

Također je odbila prijedlog developera po kojem bi i oni imali pravo prodavanja stanova dodavši kako se o prodaji trebaju dogovoriti sa izvođačima radova.

Ponovno je ustvrdila kako je Vladina mjera za poticanje kupnje stanova "dobra mjera" te naglasila da je za ovu godinu Vlada osigurala sredstva za poticaje za 1.000 stanova, a isto je predviđeno i za iduću godinu.

Sindikati i poslodavci podržali su tu mjeru uz primjedbu predstavnika sindikata Damira Jakuša kako je "išta bolje nego ništa", te uz tvrdnju kako bi država trebala intervenirati da banke smanje kamate.

Poslodavci pak smatraju da je diskriminirajuće što su mjerom obuhvaćeni isključivo izvođači radova, a ne i investitori. V. d. direktor Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić stoga očekuje i druge mjere za pomoć stanogradnji. (hina/metro-portal)

15.03.2010. 19:13:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh