« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
POSKUPLJENJA

Vlada mjerama pokušava ublažiti porast cijena struje i plina

Odlukom za 2011. utvrđuje se produljenje posebne mjere za blažavanje porasta cijena prirodnog plina i električne energije

Vlada
Vlada (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Vlada

,

poskupljenje plina

,

poskupljenje struje

Hrvatska je Vlada na jučerašnjem zatvorenom dijelu sjednice produljila važenje odluke o mjeri za ublažavanje porasta cijena električne energije građanima i kućanstvima do kraja lipnja iduće godine, a u 2011. godini i dalje će vrijedit posebna mjera za ublažavanje porasta cijene prirodnog plina kućanstvima.

Naime, dosadašnje su odluke vrijedile do kraja ove godine, a Vlada ih sada produžava tako da će građani i kućanstva i nadalje struju i plin plaćati po sadašnjim cijenama, objašnjavaju u Vladi.

Kako se navodi u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću, izmijenjena će se Odluka o provedbi mjera za ublažavanje porasta cijena električne energije građanima i kućanstvima primjenjivati za obračun potrošene energije do 30. lipnja 2011. godine.

Naime, člankom 33. Zakona o tržištu električne energije propisano je da Vlada RH može radi posebnoga gospodarskog i društvenog interesa privremeno utvrditi niže cijene električne energije za tarifnog kupca odnosno za kupca kategorije kućanstvo. Budući da je Vlada nadležna za donošenje cijene električne energije za tarifne kupce kategorije kućanstvo, a Hrvatska elektroprivreda d.d. i njena ovisna društva su Zakonom određeni za opskrbljivača tarifnih kupaca, to je Vlada ovlaštena svojom odlukom urediti i provođenje mjera iz navedene Odluke, objašnjava se u priopćenju.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade, kako se nastavlja, donesena je Odluka o provedbi posebne mjere za ublažavanje porasta cijena prirodnog plina kućanstvima u 2011. godini.

Takva je odluka donesena i krajem prošle godine za 2010. godinu, a njome je Vlada, nakon što je početkom 2010. prirodni plin poskupio za oko 19 posto, utvrdila da kućanstva plaćaju povećanje od 15 posto, dok se preostali dio provedbom posebne mjere opskrbljivaču, odnosno distributeru nadoknađuje iz državnog proračuna.

I novom odlukom za 2011. utvrđuje se da kućanstva koja se opskrbljuju plinom na koje se primjenjuje tarifni sustav za opskrbu prirodnim plinom, s iznimkom povlaštenih kupaca, kao i ove godine plaćaju povećanje iznosa od 15 posto, a preostali će se dio osigurati opskrbljivaču prirodnog plina iz državnog proračuna RH za 2011. godinu, provedbom posebne mjere za ublažavanje porasta cijena prirodnog plina u kućanstvima u 2011. godini.(hina/metro-portal)

31.12.2010. 10:43:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh