« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ŠUKER UPORAN

Vlada mijenja ZOR, sindikati prijete općim štrajkom

Članak 262. Zakona o radu ograničava primjenu prava iz kolektivnih ugovora nakon isteka kolektivnog ugovora na šest mjeseci

Vlada Zakon o radu sindikati
Vlada Zakon o radu sindikati (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

sindikati

,

Vlada RH

,

Spomenka Avberšek

,

Ivan Šuker

,

kolektivni ugovor

,

ZOR

,

Zakon o radu

,

opći štrajk

,

Liga naroda

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker izjavio je nakon današnjih pregovora sa sindikatima javnih i državnih službi da je Vlada odlučila izmijeniti članak 262. Zakona o radu (ZOR), kojim se regulira primjena prava nakon isteka kolektivnog ugovora, na što su predstavnici sindikata najavili i mogućnost generalnog štrajka.

Naprosto je vrijeme da zavedemo red, rekao je Šuker novinarima pred Banskim dvorima pojašnjavajući namjeru Vlade da izmjenom članka 262. ZOR-a ograniči primjenu prava iz kolektivnih ugovora nakon isteka kolektivnog ugovora na šest mjeseci.

Ako se u tih šest mjeseci poslodavac i sindikati ne dogovore o novom kolektivnom ugovoru prava zaposlenih će prestati važiti pa ih poslodavac može regulirati pravilnikom o radu.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek rekla je da sindikati moraju ozbiljno odgovoriti na namjeru Vlade da sruši "Bibliju radničkih prava", a to su kolektivni ugovori, što uključuje i organiziranje generalnog štrajka. (hina/metro-portal)

27.05.2010. 15:11:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh