Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2010. 15:11:55
ŠUKER UPORAN

Vlada mijenja ZOR, sindikati prijete općim štrajkom

Članak 262. Zakona o radu ograničava primjenu prava iz kolektivnih ugovora nakon isteka kolektivnog ugovora na šest mjeseci

Vlada Zakon o radu sindikati
Vlada Zakon o radu sindikati (Bruno Konjević/Cropix)

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker izjavio je nakon današnjih pregovora sa sindikatima javnih i državnih službi da je Vlada odlučila izmijeniti članak 262. Zakona o radu (ZOR), kojim se regulira primjena prava nakon isteka kolektivnog ugovora, na što su predstavnici sindikata najavili i mogućnost generalnog štrajka.

Naprosto je vrijeme da zavedemo red, rekao je Šuker novinarima pred Banskim dvorima pojašnjavajući namjeru Vlade da izmjenom članka 262. ZOR-a ograniči primjenu prava iz kolektivnih ugovora nakon isteka kolektivnog ugovora na šest mjeseci.

Ako se u tih šest mjeseci poslodavac i sindikati ne dogovore o novom kolektivnom ugovoru prava zaposlenih će prestati važiti pa ih poslodavac može regulirati pravilnikom o radu.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek rekla je da sindikati moraju ozbiljno odgovoriti na namjeru Vlade da sruši "Bibliju radničkih prava", a to su kolektivni ugovori, što uključuje i organiziranje generalnog štrajka. (hina/metro-portal)

27.05.2010. 15:11:55
http://metro-portal.hr/vlada-mijenja-zor-sindikati-prijete-opcim-strajkom/41080/