« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
DRAGUTIN LESAR:

Vlada je rekla zbogom socijalnoj državi, a Kosor je opasna za Hrvatsku

Lesar kaže kako je novim mjerama u Hrvatskoj zabetoniran neoliberalni kapitalizam koji očito nekome odgovara

(Srećko Niketić/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Vlada RH

,

Dragutin Lesar

,

gospodarske mjere

,

gospodarski program

Predsjednik Hrvatskih laburista - stranke rada Dragutin Lesar na današnjoj je konferenciji za novinare u Pazinu vladin paket gospodarskih mjera ocijenio riječima "zbogom socijalnoj državi".

Kako je rekao, tim mjerama zabetoniran je neoliberalni kapitalizam u Hrvatskoj po mjeri i ukusu kapitalista koji očito vladaju Hrvatskom.

Lesar je ponovio kako se od studenoga prošle godine do veljače 2010. prosječna plaća smanjila za 228 kuna te kako se očekuje da će prosječna plaća za travanj biti manja od pet tisuća kuna. Taj podatak je poziv na uzbunu jer će potrošnja još više pasti, a padom potrošnje gube se radna mjesta, dodao je.

Lesar smatra kako je za donošenje odluke o ustavnim promjenama nužno raspisivanje referenduma. Oporbu sa SDP-om na čelu je prozvao jer je "izmislila sukob u vezi s glasovanjem dijaspore". HDZ i SDP pregovaraju i na kraju će se dogovoriti da će se za dijasporu i u ustav unijeti odredba o tzv. fiksnoj kvoti, što znači da će dijasporu predstavljati četiri ili pet zastupnika, istaknuo je Lesar.

Lesar je upozorio da od 2007. Hrvatski fond za privatizaciju nema nadzorni odbor. Hrvatski sabor je 2004. izabrao deveteročlani nadzorni odbor koji je do danas "održao jednu sjednicu, utemeljiteljsku, 6. rujna 2004.". "Govorimo o borbi protiv korupcije, obvezi države da nadzire portfelj, a podsjećam da HFP upravlja i portfeljem mirovinskog fonda", zaključio je Lesar, upitavši hoće li Kosor i za taj slučaj reći kako nije znala da HFP nema nadzornog odbora.

U vezi s TLM-om drži da je ugovor HEP-a s tom šibenskom tvrtkom o povlaštenoj cijeni struje sklopljen u travnju 2007., u doba kad je TLM bio u državnom vlasništvu, a u studenom je prodan konzorciju zajedno s ugovorom koji jamči povlašten status. Kosor je u to doba bila potpredsjednica vlade i ako je znala što prodaje i uz koje uvjete, onda joj je mjesto uz Polančeca. Ako nije znala što država i pod kojim uvjetima prodaje, mora dati ostavku jer odlučuje, a ne zna. Zato je opasna za Hrvatsku, ustvrdio je Lesar. (hina/metro-portal)

13.05.2010. 18:50:11
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Hrvoje Radic
    16.05.2010. 02:02
    ja mislim da ce nas parakapitalisticko podzemlje sve pojesti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh