« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
SSSH:

Vlada i poslodavci radnike proglašavaju neradnicima

Poslodavci u izmjenama ZOR-a vide šansu nastavka bogaćenja kroz izrabljivanje radnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Milivoj Keber/Cropix)
Više o

Vlada

,

SSSH

,

radnici

,

poslodavci

,

Zakon o radu

U povodu predstojećih izmjena Zakona o radu poslodavci i Vlada pokreću kampanju proglašavanja radnika neradnicima, ustvrdio je u današnjem priopćenju Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Poslodavci u izmjenama ZOR-a vide šansu nastavka bogaćenja kroz izrabljivanje radnika, ukidanje njihova prava na slobodno vrijeme, dokidanje prava radno ovisnom stanovništvu na pristojan život, te kroz daljnju fleksibilizaciju i liberalizaciju radnih odnosa u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju.

Žalosti, premda ne iznenađuje, da se u kampanju uključuje i država, odnosno Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, koristeći odavno napuštene "rezultate istraživanja" OECD-a koji je početkom 90-ih godina tvrdio da stupanj rigidnosti radnoga zakonodavstva ima negativan utjecaj na mogućnost zapošljavanja, osobito mladih, te da vodi segmentiranju tržišta rada na crno tržište.

Međutim, još 1999. godine OECD je priznao kako ne postoji jasna veza između razine zašite zaposlenosti (rigidnosti radnoga zakonodavstva) i stope nezaposlenosti, pa je licemjerno da država politiku tržišta rada gradi na ideologiji koju napuštaju sve vodeće zemlje svijeta, i tvrdi kako će samo daljnja fleksibilizacija, liberalizacija i deregulacija radnih odnosa pridonijeti boljem stanju.

Umjesto zadiranja u pravo na rad i slobodu rada, pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život, pravo na odmor, slobodu sindikalnog organiziranja itd. SSSH predlaže Vladi da se posveti makroekonomskoj i gospodarskoj politici koja će generirati nova radna mjesta, politici plaća kojom će se radnicima osigurati pristojna zarada, fiskalnoj politici koja hrvatske radnike neće smjestiti među fiskalno najopterećenije u Europi, te suzbijanju mita i korupcije.

Čini se kako je ponovno na djelu politika kojom će nesposobnost Vlade da uredi odnose na tržištu rada plaćati radnici, ocjenjuje SSSH u priopćenju. (hina/metro-portal)

29.09.2009. 16:37:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh