« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
HMM

Vlada i banke rješavaju problem franka?

Iako je HUB objavio da banke rade na rješavanju problema, a Milanović pozvao dužnike da se opuste, panika oko švicarskog franka ne jenjava

Hoće li se riješiti kaos?
Hoće li se riješiti kaos? (Arhiva)
Više o

švicarski franak

,

krediti u švicarcima

,

tečaj franka

Iz HUB-a podsjećaju da je neočekivana odluka Švicarske narodne banke (SNB) o odustajanju branjenja administrativno utvrđene najveće vrijednosti franka, zatekla međunarodna financijska tržišta, što je rezultiralo značajnim jačanjem švicarske valute u odnosu na euro.

Tečaj švicarskog franka u odnosu na euro (i sve valute) formira se ovisno o kretanjima na globalnom tržištu, a njegov tečaj na domaćem tržištu posljedica je tih globalnih kretanja pa će se i aprecijacija odraziti na tečaj švicarskog franka u Hrvatskoj, navode iz HUB-a.

Dodaju da je, s obzirom na to da odluka SNB-a predstavlja iznenađenje za financijska tržišta, teško davati bilo kakve, pa makar i kratkoročne procjene kretanja švicarskog franka.

'Međutim, potrebno je naglasiti da ovaj jučerašnji skok franka još nije rezultirao konkretnim posljedicama za veliku većinu dužnika, jer se prilikom otplate kredita anuiteti u pravilu obračunavaju krajem mjeseca, a uplaćuju početkom, obično do 15.og u mjesecu. Neki klijenti imaju ugovorene i druge dane obračuna i načina otplate anuiteta, preko trajnih naloga ili uplatnicama/ebankingom, a činjenica je da se, ako je taj dan na primjer danas, na takve otplate morao primijeniti i današnji tečaj. Dakle, jučerašnji skok švicarskog franka, ako ostane takav, rezultirat će povećanim ratama samo za manji broj dužnika koji imaju današnji ili u sljedećim danima unaprijed definirani datum plaćanja', zaključuju iz Hrvatske udruge banaka.

 

17.01.2015. 08:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh