« Hrvatska
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
MOŽETE LI?

Otpis dugova počinje 2. veljače, prijavite se

Ukupan iznos duga koji se može otpisati, zaključno s danom 30. rujna 2014. i blokiranim računom duže od godine dana, iznosi najviše do 35.000,00 kuna kumulirano po svim vjerovnicima

Može li se vaš dug otpisati?
Može li se vaš dug otpisati? (Shutterstock)
Više o

otpis dugova

,

FINA

,

potrebna dokumentacija

Sukladno Sporazumu kojeg će Vlada Republike Hrvatska potpisati s vjerovnicima građani čiji ukupan iznos duga, zaključno s danom 30. rujna 2014. i blokiranim računom duže od godine dana, iznosi najviše do 35.000,00 kuna kumulirano po svim vjerovnicima.

Od duga se otpisuje  najviše 25.000,00 kuna  prema vjerovnicima skupine  A - državnim poduzećima i istovremeno najviše 10.000,00 kuna prema vjerovnicima skupine B - bankama, teleoperaterima, gradovima i ostalim vjerovnicima  mogu pristupiti mjeri za otpis duga ili odgodu ovrhe.

Početak mjere od 2. veljače 2015. godine!

Procedura otpisa duga:

1. korak - provjera duga u FINI

Građanin na web stranicama FINE ili osobnim dolaskom na jednu od 175 lokacija FINE od 2. veljače 2015. godinemože provjeriti je li na popisu dužnika koji mogu podnijeti Zahtjev za otpis duga. 

Ukoliko se građanin nalazi na popisu dužnika, uz predočenje osobne iskaznice može zatražiti ispis Pregleda duga u poslovnicama FINA-e ili u ovlaštenim centrima za socijalnu skrb (Zagreb, Varaždin, Rijeka, Osijek, Split)

2. korak - prikupljanje potrebne dokumentacije

Nakon što je građanin ustanovio da se nalazi na popisu dužnika, može podnijeti Zahtjev za otpis duga. Potrebni dokumenti koje mora imati su:

  • Ispunjen  Zahtjev za otpis duga kojeg može pronaći na web stranici FINA-e, u poslovnicama FINA-e, centrima za socijalnu skrb, na web stranicama ministarstava i Vlade RH
  • Ispis pregleda duga dobiven iz FINA-e ili nadležnih centara socijalne skrbi
  • Potvrda o priznavanju prava na ZMN, pomoć za uzdržavanje i osobnu invalidninu kojeg dužnik pribavlja iz centra za socijalnu skrb

3. korak - dostavljanje Zahtjeva za otpis duga vjerovnicima

Dužnik dostavlja dokumentaciju vjerovnicima. Ukoliko se dug odnosi na više vjerovnika, dužnik će ispunjene Zahtjeve za otpis duga zajedno za potrebnom dokumentacijom odvojeno uputiti svakom  od vjerovnika od kojeg potražuje otpis duga. Podnošenjem Zahtjeva za otpis duga dužnik ulazi u Registar otpisa duga na vremenski period od tri godine u slučaju otpisa duga ili jedne godine u slučaju odgode ovrhe.

4. korak - obrada Zahtjeva za otpis duga

Vjerovnici obrađuju Zahtjev i obavještavaju FINA-u o statusu Zahtjeva.Dužnik svoj status  može provjeriti na web stranicama FINE u svakom trenutku uz odgovarajuću lozinku. U roku od 15 dana od obavijesti o zaprimljenom Zahtjevu vjerovnik će odlučiti o odobravanju ili odbijanju Zahtjeva za otpis duga.

5. korak - dužnik dobiva otpis duga ili odgodu ovrhe

 Kada vjerovnik odobri Zahtjev za otpis duga o svojoj će odluci obavijestiti dužnika i FINU te otpisuje dug odnosno odgađa ovrhu.


 

19.01.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh