« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
IPAK SE STEŽE

Vlada donijela paket antirecesijskih mjera

Paket s deset antirecesijskih mjera najavljuje rebalans proračuna u drugoj polovici ožujka.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

recesija

,

Vlada

,

Ivo Sanader

,

HBOR

,

ekonomija

,

gospodarstvo

,

HGK

,

štednja

,

Ivan Šuker

,

rebalans proračuna

,

antirecesijske mjere

,

makroekonomska stabilnost

,

likvidnost javnih poduzeća

Hrvatska Vlada usvojila je paket s deset antirecesijskih mjera, među kojima je i najava rebalansa proračuna u drugoj polovici ožujka, jačanje financijske pozicije HBOR-a, te potpora turizmu i tržištu nekretnina.

Prva mjera je dodatno jačanje makroekonomske stabilnosti Hrvatske kroz rebalans proračuna koji mora biti gotov u drugoj polovici ožujka, kazao je premijer Ivo Sanader.

Druga je mjera vezana za rastrećenje gospodarstva, odnosno neporeznih davanja, a iz Vlade apeliraju i na lokalne jedinice, s obzirom da je velik dio tih davanja na lokalnoj razini. Već smo smanjili doprinos HGK za 25 posto, vidjet ćemo i druge mogućnosti, kazao je Sanader.

Sljedeća je mjera vezana uz osiguranje likvidnosti javnih poduzeća i privatnog sektora, a premijer ističe kako su javna poduzeća izvijestila da su kod njih moguće uštede od dvije milijarde kuna.

Država će pomoći i skraćenjem rokova za podmirenje obveza javnih poduzeća na 60 dana, kazao je Sanader.

Mjere vezane za usklađivanje državnih potpora sa sustavom EU predviđaju i da se iznos potpore koju jedan poslovni subjekt može dobiti u tri godine, a bez da za to treba mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, poveća sa 200 tisuća eura na 500 tisuća eura.

Za jačanje financijske pozicije HBOR-a s međunarodnim financijskim institucijama se razgovara o dodatnih 400 milijuna eura za HBOR i time potpore izvoznicima, turizmu, poljoprivredi, malim i srednjim poduzetnicima.

Mjerom potpore tržištu nekretnina Vlada namjerava subvencionirati kamatne stope pri kupnji prvog stana ili povećanja kvadrature, dok banke poziva da smanje kamate za stambene kredite, a građevinske tvrtke da smanje cijene stanova.

Trenutno je, kaže Šuker, neprodanih 13.000 stanova, a u tome gube svi, i tržište i banke.

Antirecesijske mjere vezane su i za jačanje turizma, privlačenje izravnih stranih investicija, pojačan nadzor nad uvozom, posebno roba lošije kvalitete, te održavanje životnog standarda najugroženijih skupina u društvu.

Vlada će voditi proaktivnu i koherentnu gospodarsku politiku, politiku iznad svih partikularnih interesa, istaknuo je premijer Sanader. Ponovio je i da nije vrijeme za podizanje kamata i poručivši kako je vrijeme za odgovornost i solidarnost.

Potrebno je voditi ne samo socijalnu nego i solidarnu tržišnu ekonomiju, solidarno tržišno gospodarstvo, poručio je. (hina/metro-portal)

27.02.2009. 00:18:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh