« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
EU

Vlada digla trošarine na cigarete

Na telefonskoj?! sjednici Vlade bila je samo jedna točka dnevnog reda, dizanje trošarina na cigarete

Cijene cigareta i duhana idu gore
Cijene cigareta i duhana idu gore (FreeDigitalPhotos)
Više o

duhan

,

cigarete

,

nove cijene

,

trošarina

Pušači prvi plaćaju danak ulaska Hrvatske u EU, jer je na današnjoj telefonskoj sjednici Vlada podigla trošarine za 17 posto, što bi u konačnici cijenu cigareta nakon 1. srpnja i ulaska u EU podiglo od 2 do 5 kuna.

Kako se oglasila sama Vlada na svojim stranicama:

'U cilju provedbe postupnog povećavanja trošarine na cigarete, a uzimajući pri tome kao bitnu činjenicu preuzetu obvezu Republike Hrvatske da danom pristupanja Europskoj uniji ukupna trošarina na sve cigarete mora iznositi najmanje 57% prosječne ponderirane maloprodajne cijene cigareta puštenih u potrošnju i minimalno 64 eura na 1.000 komada cigareta, bez obzira na prosječnu ponderiranu maloprodajnu cijenu cigareta, ovom se Uredbom propisuje visina trošarine na cigarete i utvrđuje minimalna trošarina na cigarete.

'Specifična trošarina iznosi 197,00 kuna za 1.000 komada cigareta uz proporcionalnu trošarinu 37 posto od maloprodajne cijene cigareta te se povećava iznos minimalne trošarine na cigarete s 486,00 kuna za 1.000 komada na 567,00 kuna za 1.000 komada cigareta. Povećava se i trošarina na sitno rezani duhan, tako da iznosi 450,00 kn/kg, te ostalog duhana za pušenje tako da iznosi 380,00 kn/kg. Osim fiskalnih učinaka, povećanjem trošarine postižu se i zdravstveni efekti u smislu smanjenja potrošnje cigareta, a sukladno i međunarodno preuzetim obvezama u okviru Svjetske zdravstvene organizacije', zaključuje Vlada u priopćenju.

04.06.2013. 22:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh