« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
BUKSA GA ČEKA

Čačić želi što prije u zatvor, sudac odredio 17. lipnja

Bivši prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić trebao bi 17. lipnja u zagrebačkom Remetincu početi izdržavati zatvorsku kaznu

Čačić ide u zatvor za dva tjedna
Čačić ide u zatvor za dva tjedna (Arhiva)
Više o

zatvor

,

Radimir Čačić

,

17. lipnja

Sudac izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Čačiću je danas uručio rješenje o izdržavanju kazne, nakon što je Vrhovni sud početkom svibnja odbio njegovu žalbu i potvrdio presudu Županijskog suda koji ga je osudio na 22 mjeseca zatvora poput suda u mađarskom Kapošvaru gdje je vođen postupak.

Čačić je kazao da je izrazio želju da čim prije krene s izdržavanjem kazne pa se u dogovoru sa sucem u Remetinec treba javiti već 17. lipnja. 'Došlo je vrijeme i nema smisla odlagati', kratko je izjavio Čačić izlazeći iz zgrade suda na Zrinjevcu.

Nakon Remetinca Čačića očekuje Lipovica ili Valtura 

Najveći dio kazne zbog izazivanja prometne nesreće s dvoje poginulih u Mađarskoj bivši prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić odslužiti će u nekom od zatvora otvorenog ili poluotvorenog tipa poput Lipovice ili Valture kod Pule, gdje i inače završavaju osuđenici za prometna nedjela.

Končanu odluku o kaznionici u kojoj će biti najmanje 11 mjeseci odrediti će stručnjaci nakon opservacije od nekoliko tjedana koju mora proći u zagrebačkom Remetincu.

Tamo se, prema rješenju o izdržavanju kazne koje mu je danas uručio sudac izvršenja zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Jambrović, Čačić treba pojaviti 17. lipnja, budući da je tražio da kaznu počne 'odrađivati' čim prije. 

Sud mu je pritom izašao u susret i odredio mu početak izdržavanja kazne i prije zakonom propisanog roka, što je rijetkost jer gotovo svi osuđenici pokušavaju čim duže ostati na slobodi. 

Čačić će tijekom služenja ostatka kazne u otvorenim kaznionicama moći raditi mnoge poslove, no ne postoji mogućnost da preko tjedna radi primjerice u svojoj tvrtki jer je osuđen na više od godinu dana.

Iako njegova obrana smatra da prema mađarskoj presudi Čačić nakon polovine kazne, odnosno u svibnju iduće godine, mora izaći na slobodu sud se u ovom slučaju vodi hrvatskim zakonom koji propisuje da za otpust nakon 11 mjeseci mora podnijeti posebnu molbu.

Prema nedavnim zakonskim izmjenama o prijevremenom puštanju više ne odlučuje komisija Ministarstva pravosuđa već vijeće od tri suca županijskog suda nadležnog za kaznionicu gdje će izdržavati kaznu. Ipak, vijeće njegovu molbu ne mora odobriti ukoliko zaključi da je tijekom izdržavanja bio problematičan.

Pravomoćnu presudu zbog nesreće u kojoj je poginulo dvoje ljudi mađarski je sud donio krajem studenog 2012. Čačić je odmah nakon toga dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva te od mađarskih vlasti zatražio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj.

Županijski sud u međuvremenu je potvrdio mađarsku presudu, a Vrhovni sud odbio njegovu žalbu i potvrdio kaznu od 22 mjeseca uz sigurnosnu mjera zabrane upravljanja motornim vozilom od tri godine.

04.06.2013. 16:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh