« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
SAVJETI

Vježbe koje će održati mozak aktivnim i oštrim

Redovito vježbanje osjetila stimulira razvoj novh neuronskih spojeva u različitim dijelovima mozga, jača živčane stanice i poboljšava pamćenje

Natjerajte mozak da radi još bolje
Natjerajte mozak da radi još bolje (Shutterstock)
Više o

kreativnost

,

mozak

,

vježbe za mozak

,

čula

,

osjetila

Mozak se, baš kao i mišići, jača vježbanjem. Vježbe uključuju svih pet osjetila - vid, sluh, dodir, njuh i okus - evo par stvari koje možete napraviti kao gimnastiku za mozak koji će poslije toga raditi bolje i učinkovitije, da ne spominjemo kreativnost ...

Čitajte na drugačiji način - čitanjem ili slušanjem drugih ljudi aktiviramo različite dijelove mozga. Osim toga, naš mozak različito radi ukoliko čitamo naglas ili potiho.

Neke predmete u stanu okrenite naopako - kad gledamo stvari koje su ispravno postavljene, naša lijeva hemisfera jednostavno shvaća što se događa, prebacujući pozornost na nešto drugo. Međutim, ukoliko se poznati predmeti preokrenu, radi desna hemisfera mozga, zbog koje obraćamo više pozornosti na stvari koje gledamo.

Otvorite prozor na autu - hipokampus je dio mozga zadužen za pamćenje. Uspomene će vam biti življe ukoliko uključuju mirise, zvukove i oblike. Pokušajte, stoga, prepoznati nove mirise i zvukove na putu do, primjerice, posla i to tako što ćete imati otvoren prozor na automobilu.

Promijenite svoju uobičajenu jutarnju rutinu - studije mozga dokazale su da promjena uobičajenoga rasporeda povećava debljinu moždane kore i poboljšava aktivnost mozga. I male promjene dovoljne su da bi se obavila ova vježba, poput odlaska na posao drugim putem ili oblačenja nakon doručka ili obrnuto.

Promijenite ustaljeni raspored sjedenja - u većini obitelji svaki član ima svoje mjesto za stolom. Međutim, naš mozak potrebno je iznenaditi s vremena na vrijeme, kako bi se razvijao.

Proučavajte proizvode u trgovini - u većini je supermarketa najprodavanija roba postavljena na razini očiju. Upravo zato na mnoge stvari tijekom kupovine i ne obraćate pozornost. Stoga sljedeći put kad budete obavljali kupovinu obratite pozornost na sve police. Na taj način vježbate i mozak.

Tuširajte se zatvorenih očiju - taktilni osjeti aktiviraju različite dijelove mozga. Rukama se osjete različite teksture tijela i kože, koje su očima nevidljive. To se događa zahvaljujući živčanim završecima na rukama koji šalju signale mozgu kad dotičemo kožu.

Udahnite nove arome - vjerojatno se ne sjećate na koji ste način naučili povezivati miris kave s početkom novoga dana. Spajanje neobičnih aroma, poput, primjerice, vanilije, cimeta ili mente, s bilo kojom aktivnošću pomoći će mozgu stvoriti nove živčane spojeve. Ekstrakt svoje omiljene arome držite cijeli tjedan pokraj kreveta. Udahnite ga čim otvorite oči.

Više komunicirajte tijekom dana

Znanstvene su studije više puta pokazale da nedostatak komunikacije ozbiljno utječe na sveukupne kognitivne sposobnosti, stoga iskoristite svaku priliku za razgovor.

Zube perite drugom rukom - znanstvene studije pokazuju da korištenje nedominantne hemisfere u mozgu rezultira brzim i značajnim širenjem kortikalne površine. Upravo to ostvarujete pranjem zuba rukom kojom to inače ne biste radili. Osim toga, vježbu možete dodatno oplemeniti, pa i pastu za zube otvorite i stavite na četkicu istom tom rukom.

18.06.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh