« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 28 dana i 21 sat
SAVJETI

Vježbate? Ostavite šminku doma!

Rastući trend šminkanja prije odlaska u teretanu ili na trčanje mogao bi izazvati oštećenje kože

Skinite to prije vježbanja...
Skinite to prije vježbanja... (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

šminka

Stvar je vrlo jednostavna - prije nego što odete u teretanu, skinite šminku sa sebe i onda će vam koža biti zdrava... inače - neće.

Naime, nakon testiranja učinaka nanošenja tekućeg pudera prije vježbanja, stručnjaci su zaključili da može začepiti pore i uzrokovati suhoću kože lica.

"Šminka može začepiti pore i povećati proizvodnju sebuma", upozorili su u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology, dodajući da će ljudi sa suhom kožom vjerojatno biti najgore pogođeni nanošenjem šminke prije vježbanja.

Istraživači Sveučilišta San Antonio i Korejskog nacionalnog sveučilišta rekli su da su mjerili vlažnost, elastičnost, pore, sebum i masnoću na koži 43 studenta i studentice prije i nakon što su ih stavili na 20-minutno trčanje na ergometar. Nakon vježbanja, pore su se šire otvorile na koži koja nije bila prekrivena šminkom, otkrio je tim.

"Za zdravlje kože, najbolje je vježbati bez šminke", rekao je Dongsun Pak s Korejskog nacionalnog sveučilišta, čiji je tim proveo testove zbog "rastućeg trenda pojedinaca koji upotrebljavaju kozmetiku dok sudjeluju u tjelesnim aktivnostima".

01.04.2024. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh