« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana
SAVJETI

Vježbanje koje popravlja raspoloženje

30 minuta dnevno ili više povećava proizvodnju seratonina, neurotransmitera povezanog s regulacijom raspoloženja i društvenog ponašanja, kao i snom, apetitom i pamćenjem, a sve to doprinosi uravnoteženom umu i tijelu

Planinarenje je sjajno!
Planinarenje je sjajno! (Arhiva)
Više o

dobro raspoloženje

,

vježbanje

Trening je uvijek komplicirano ubaciti u užurbani dnevni raspored, štoviše često izgleda nemoguće, no ipak je vrlo važno pokrenuti tijelo. Ne samo zbog fizičkih dobrobiti, vježbanje također ima važnu ulogu u održavanju zdravog uma.

Prema Barbari Nosal, obiteljskoj terapeutkinji, "30 minuta dnevno ili više povećava proizvodnju serotonina, neurotransmitera povezanog s regulacijom raspoloženja i društvenog ponašanja, kao i snom, apetitom i pamćenjem, a sve to doprinosi uravnoteženom umu i tijelu". Portal Purewow donosi četiri vrste vježbanja za koje je znanost dokazala da poboljšavaju raspoloženje.

Joga - ovo naravno nije iznenađenje, ali joga je odlična opcija za podizanje raspoloženja i smanjivanje stresa. Centar za smanjivanje stresa s Harvarda primjećuje da joga modulira sustave reakcija na stres smanjujući anksioznost i stres. "Smanjuje fizičko uzbuđenje, na primjer otkucaje srca, snižava krvni tlak i olakšava disanje", piše u nalazima. Otkrijte koja joga vam najviše odgovara.

Planinarenje - hodanje je dobro za vaše mentalno zdravlje. U istraživanju koje je objavljeno 2013. na Sveučilištu Harvard sudionici koji su žustro hodali oko 35 minuta dnevno pet puta tjedno smanjili su simptome blage do umjerene depresije. Kako biste poboljšali učinak i smanjili stres pronađite zelenilo i prirodu u kojem ćete hodati.

Ples - osim poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja, ravnoteže i snage, ples donosi i puno zabave. Prema istraživanju objavljenom 2015. u časopisu PLOS One, ples može smanjiti tjeskobu, pojačati samopouzdanje i općenitu dobrobit. 

Treninzi snage - fizičko jačanje znači i mentalno osnaživanje. Istraživanje objavljeno u časopisu JAMa Psychology otkrilo je da dizanje utega smanjuje simptome depresije. Mentalne dobrobiti u osnovi su iste, bilo da ljudi odlaze u teretanu dva ili pet puta tjedno i bez obzira na broj ponavljanja. Budući da se ovaj način vježbanja treba izvoditi oprezno, najbolje je pronaći trenera.

21.01.2020. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh