« Ekosfera
objavljeno prije 9 mjeseci i 24 dana
MA DA?

Vjerovali ili ne - ribe imaju karakter

Koliko ste puta čuli ribara ili pecaroša koji je opisivao bitke s ribama kao da se radi o razumnim bićima, pa ste mislili da izmišlja? E, izgleda da - nije

Kad se namjerite na ribu s karakterom...
Kad se namjerite na ribu s karakterom... (Arhiva)
Više o

Ribe

,

karakter

Ribe obično doživljavamo kao bića koja nemaju baš nešto soli u glavi, no to su demantirali znanstvenici sa Sveučilišta Exeter istraživanjem koje je pokazalo da ribe imaju složenu ličnost te svaka od njih reagira na opasnost u skladu sa svojim karakterom - pa su neke hrabrije od drugih. 

Znanstvenici Centra za ekologiju i očuvanje prirode sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji poručili su populaciju južnoameričkih slatkovodnih riba zvanih guppy (lat. poecilia reticulata) koje dobro podnose život u akvariju. Uočili su da svaka jedinka svaki put na sebi svojstven način reagira na stres, čak i kada se nađe u nekoliko različitih situacija.

Uronjene u nepoznato okruženje, ribice u gupi imaju različite strategije za stresne situacije. Velik broj njih pokušava se sakriti, druge pokušavaju pobjeći, a one hrabre oprezno proučavaju mjesto u kojem se se našle, kaže znanstvenik Tom Houslay.

Pokusi su izvedeni u nekoliko navrata i svaki put pojedine ribice gupi reagirale su na jednak način, pokazala je studija objavljena u časopisu Functional Ecology. U novoj fazi studije znanstvenici će pokušati utvrditi koliko je za riblje ponašanje odgovorna genetika, a koliko okruženje. Nadaju se da će tako bolje razumjeti evolucijski proces kako bi ustanovili ustraju li različite strategije ponašanja u evoluciji neke vrste, rekao je profesor Alastair Wilson

27.09.2017. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh