« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
TRAŽE PRAVDU

Vjernici prosvjedovali pred zagrebčkom katedralom

"Biskupi, zašto tolerirate nepravdu", "Nadbiskupe, uslišite naše molbe", "Zašto nam lažu pred oltarom", neke su od poruka s transparenata župljana

Fotografija vijesti
Više o

Jakopovac

,

Kaštelanac

,

prosvjed vjernika

Dvjestotinjak vjernika iz Jakopovca i Kaštelanca u Varaždinskoj biskupiji došlo je danas u Zagreb da bi prosvjedom ispred zagrebačke katedrale još jednom zatražili od crkvenih vlasti da ponište odluku o njihovu premještanju od početka godine iz župe u Varaždinskim toplicama, kojoj pripadaju već 500 godina, u župu Jalžabet piše Hina. 

"Biskupi, zašto tolerirate nepravdu", "Nadbiskupe, uslišite naše molbe", "Zašto nam lažu pred oltarom", neke su od poruka s transparenata župljana koji ističu kako je varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak odluku da ih premjesti iz župe Varaždinske Toplice, za koju su vezani već osam generacija, donio u tajnosti i bez njihova znanja.

"Mještani Jakopovca i Kaštelanca nikada se neće složiti s takvom odlukom, o kojoj se s nama nije razgovaralo jer se znalo da je nećemo prihvatiti", rekao je novinarima glasnogovornik prosvjednika Josip Družinić zatraživši od crkvenih vlasti da tu odluku još jednom razmotre i promijene.

Premještanje iz jedne župe u drugu izazvalo je, ističu prosvjednici, veliko nezadovoljstvo i nemire u obje župe, a mještane se optužuje da ne poštuju biskupa. Uz to, ističu, mještani Jakopovca i Kaštelanca godinama su izdvajali za obnovu svoje crkve te izgradili novi pastoralni centar.

Prosvjed ispred zagrebačke katedrale, u koju su se zatim uputili na misu, uslijedio je nakon nedavnih prosvjeda u Varaždinu i Varaždinskim Toplicama, a u međuvremenu su se za pomoć obratili i Vatikanu odakle dosad nisu dobili nikakav odgovor. 

20.02.2011. 16:18:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh