« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 mjeseci i 16 dana
SAVJETI :)

Vitamin K - podcijenjen i gotovo zaboravljen

Ovaj vitamin topiv u masti pomaže apsorpciju vitamina D koji je opet ključ zdravih kostiju i neophodan je za još cijeli niz procesa u organizmu

Zeleno povrće važan je izvor vitamina K
Zeleno povrće važan je izvor vitamina K (Shutterstock)
Više o

vitamin K

Vitamin K najpoznatiji je po upravljanjem kalcijem u organizmu i poticanju zgrušavanja krvi, a njegova je uloga često neopravdano zanemarena - kalcij treba ukloniti iz kardiovaskularnog sustava gdje radi štetu i dovesti ga u kosti gdje je ključan i nužno potreban.

Da bi stvar bila još bolja, ovaj vitamin topiv u masti pomaže apsorpciju vitamina D koji je opet ključ zdravih kostiju i neophodan je za još cijeli niz procesa u organizmu.

Razlikujemo tri tipa vitamina  K:

Vitamin K1 - najviše ga ima u namirnicama biljnog porijekla, osobito u zelenom lisnatom povrću poput kelja, špinata i blitve. Osobe koje imaju problema sa zarastanjem rana te one koje piju liekove za razrjeđivanje krvi, moraju smanjiti unos ovih namirnica baš iz razloga što su bogate vitaminom K jer se u tijelu nalazi u funkciji prirodnog koagulanta.

Vitamin K2 - proizvode ga bakterije u probavnom sustavu. Čuva krvne žile, srce, kosti i tkiva. Vitamin K 2 upravlja kalcijem u tijelu.  Odličan izvor vitamina K2 je fermentirana soja natto. Može ga se pronaći u maslacu, mesu, goveđim jetrima,  žumanjcima, siru i u zelenom čaju.

Vitamin K3 ili menadion sintetički je vitamin i tijelo ga treba u malim količinama. 

Nedostatak vitamina K može biti posljedica loše prehrane, prevelike količine alkohola, lošeg rada probavnog sustava, uzimanja određenih lijekova (antibiotika) te starenja.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina K u organizmu su: 
beživotna koža, karijes, bolesti desni, slabe kosti, problemi sa srcem i krvnim žilama 

Vrlo je važno da vitamin K uzimaju žene u menopauzi kako bi spriječile pojavu osteoporoze. Osim zdravstevnih benefita, vitamin K ima i jedan estetski - zaglađuje kožu i vraća joj elastičnost. Obogatite svoju prehranu namirnicama koje obiliju vitaminom K. 

10.03.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh