« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci

Vitamin E može utjecati na razvoj raka prostate

Ako u svom tijelu imate dovoljno tog vitamina, višak vam ne pomaže, a prevelika količina može štetiti

Dodatni vitamini mogu biti i štetni
Više o

vitamin E

,

rak prostate

Muškarci koji dnevno uzimaju vitamin E imaju veće izglede oboljeti od raka prostate nego oni koji ga ne uzimaju, po američkom istraživanju koje je obuhvatilo oko 35.000 Amerikanaca, a prenosi ga Hina.

To znači da bi tijekom deset godina jedan ili dva muškarca na svakih stotinu koji uzimaju vitamin E mogao dobiti rak prostate, objavili su istraživači čije je otkriće objavljeno u Journal of American Medical Association.

"Ako u svom tijelu imate dovoljno tog vitamina..., višak vam ne pomaže, a prevelika količina može štetiti", kaže Eric Klein s klinike u Clevelandu koji je vodio istraživanje.

To otkriće uslijedilo je nakon drugog koje je pokazalo da starije žene koje uzimaju multivitaminske pripravke imaju nešto višu stopu smrtnosti od onih koje ne uzimaju.

"Ovdje se ponavlja tema da uzimanje vitamina ne samo da ne koristi nego može i štetiti osobama kojima vitamina ne manjka", kaže Klein.

Istraživanje u kojem su muškarci počeli uzimati dnevne doze vitamina E počelo je između 2001. i 2004., a prekinuto je potkraj 2008. kad su istraživači otkrili da je pojava raka prostate češća u skupinama koje su uzimale vitamin. I nakon prestanka uzimanja vitamina skupine koje su ga tijekom istraživanja uzimale imale su veću učestalost pojave raka prostate.

Neil Fleshner sa Sveučilišta u Torontu smatra da je riječ o zanimljivim nalazima, no da to mogu biti i lažno pozitivni rezultati.

13.10.2011. 17:04:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh