« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
ZAPAMTITE!

Vitamin D važniji je zimi

Tijekom zime izloženi smo većem broju infekcija te provodimo manje vremena na svježem zraku, što loše utječe na imunitet i sintezu vitamina D

Zimi treba posebno paziti
Zimi treba posebno paziti (Arhiva)
Više o

zima

,

vitamin D

Ljeti dok nas sunce ugodno grije koža apsorbira vitamin D, dok zimi, kada nam je puno potrebniji kako bismo očuvali imunitet, sunca nema. Što učiniti?

Tijekom zimskih mjeseci postoji rizik od deficita vitamina D u organizmu jer ga u najvećoj mjeri apsorbiramo kroz kožu, izlaganjem sunčevim zrakama. Osim sunca, izvor ovog vitamina su masna riba, gljive i mliječni proizvodi.

Vitamin D bitan je za kosti, no i za jačanje imuniteta u cjelini. Ovaj nutrijent igra važnu ulogu u gastrointestinalnom zdravlju, snižavajući upalne procese te na taj način smanjujući rizik od Crohnove bolesti i sindroma polupropusnih crijeva, piše portal Inverse.

Tijekom zime izloženi smo većem broju infekcija te provodimo manje vremena na svježem zraku, što loše utječe na imunitet i sintezu vitamina D.

Zbog toga je u hladnijim mjesecima bitno obratiti posebnu pozornost na unos ovog nutrijenta u organizam. Osim korištenja svake prilike da boravimo na suncu, u zimskim mjesecima trebalo bi jesti više masne ribe - tune, lososa, jesetre, gljiva i redovito konzumirati mliječen proizvode.

Kada je riječ o dodacima prehrani, nije dobro na svoju ruku uzimati bilo koje od njih, bez obzira što se mogu dobiti bez liječničkog recepta. Ako sumnjate da vam nedostaje nečega u organizmu najbolje je napraviti krvnu pretragu pa tek onda uzeti suplementaciju. Naime, vitaminom D se možemo predozirati, a posljedice, iako u rijetkim slučajevima, znaju biti opasne po zdravlje pa i smrtonsone.

Kronični manjak vitamina D očituje se kroz slabe kosti. Kod djece je najčešće riječ o rahitisu, a kod odraslih o osteomalaciji. Rahitične kosti su nerazvijene i deformirane kost te slabi zubi, dok osteomalacija znači krhke i lomljive kosti, slabost u mišićima te problemi s bubrezima. Manjak viamina D može dovesti i do visokog tlaka, kroničnog umora i depresije te anksioznosti,

27.01.2020. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh