« Žene
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
VISINA I ZDRAVLJE

Visoke žene imaju 30% veće šanse da obole od raka

Studija je pokazala kako se rizik od raka povećava za 16% za svakih dodatnih 10 centimetara visine

Fotografija vijesti
Više o

rak dojke

,

tumori

,

rak maternice

Visoke djevojke i žene suočene su s čitavim nizom problema, od mode do pronalaženja partnera, a studija provedena u Velikoj Britaniji pokazuje kako je visina povezana i sa većim zdravstvenim rizicima.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu ustvrdili su kako visoke žene imaju i do 33% veću šansu da obole od različitih oblika tumora, zbog toga što su hormoni zaslužni za visinu istovremeno i okidači za neke vrste raka.

Studija je pokazala kako se rizik od raka povećava za 16% za svakih dodatnih 10 centimetara visine.

Istraživači su proučavali povezanost između visine i najčešćih oblika tumorskih oboljenja, poput raka dojki, bubrega, maternice, jajnika i leukemije, proučivši više od milijun zdravstvenih kartona britanskih žena.

Pokazalo se kako žene više od 175 centimetara imaju 33% veću šansu za tumorsko oboljenje od žena koje su visoke 155 centimetara. Znanstvenici su zaključili kako bi ovo mogao biti još jedan od razloga porasta broja oboljelih od raka, budući da se ljudima već desetljećima neprestano povećava i prosječna visina, otprilike 1 centimetar svakih 10 godina.

Istraživači ove rezultate objašnjavaju činjenicom da visoke djevojke ranije ulaze u pubertet, a u to im vrijeme tijelo počinje proizvoditi velike količine hormona estrogena, za koji je dokazano kako potiče nastanak tumora. Isto tako, visoki ljudi imaju više stanica u tijelu i samim time veću šansu da će jedna od njih postati kancerogena.

Studija je proučavala isključivo žene, tako da znanstvenici ne znaju je li isti slučaj i kod muškaraca. Istraživanja provedena zadnjih godina pokazuju kako bi mogla postojati veza između visine te povećanog rizika raka prostate i testisa.

23.07.2011. 17:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh