« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine
LOŠE

Visoke temperature na Antarktici

Na istoku Antarktike ovaj su tjedan izmjerene jako visoke temperature, više od 30 stupnjeva Celzijevih od normale, objavili su znanstvenici

Nije normalno...
Nije normalno... (Arhiva)
Više o

temperature

,

Antarktika

Znanstvena baza Concordia, koja se nalazi na više od 3000 metara visine, registrirala je u petak rekordnu temperaturu od 11,5 stupnjeva ispod ništice, što je toplije od prethodnog rekorda zabilježenog 17. prosinca 2016. kada je bilo izmjereno -13,7 stupnjeva, objavio je na Twitteru Etienne Kapikian iz francuske meteorološke službe Météo-France.

Premda bi temperature trebale pasti jer je ljeto ondje završilo, baza Dumont d'Urville, na obali Zemlje Adélie, izmjerila je za ožujak rekordno blagu temperaturu od 4,9 stupnjeva Celzijevih, a 18. ožujka bilo je rekordno niskih 0,2 stupnja.

"Dani bez smrzavanja događaju se u bazi Dumont d'Urville povremeno, ali nikada se nisu dogodili poslije 22. veljače (1991. godine)", objasnio je na Twitteru Gaëtan Heymes iz Météo-France.

Naglasio je da je na istoku Antarktike "povijesno toplo vrijeme" s temperaturama 30 do 35 stupnjeva iznad sezonske normale.

"Ovo je vrijeme kada bi temperature trebale naglo pasti, poslije ljetnog solsticija u prosincu", komentirao je Jonathan Wille, znanstvenik na institutu za geoekološke znanosti u Grenoblu.

"Taj val topline na Antarktici mijenja ono što smo smatrali mogućim za tamošnje meteorološke uvjete".

Potkraj veljače morski led oko Antarktike bio je najmanje površine od početka satelitskih mjerenja 1979., manje od dva milijuna četvornih kilometara, objavio je američki istraživački centar National Snow and Ice Data Center.

27.03.2022. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh