« Seks
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
MOLIM?!

Više seksa - snažnija vjera u Boga?

Vjera i seks često se preklapaju na potpuno nevjerojatne načine, a ovaj je jedan od definitivno najčudnijih za koji smo ikad čuli

Hmmm ... zanimljiva teorija
Hmmm ... zanimljiva teorija (Shutterstock)
Više o

seks

,

vjera

Seks ima raznorazne učinke na tijelo i um, no da potiče spiritualnost i vjerovanje u Boga nismo znali sve dok to nisu ustvrdili znanstvenici sa Sveučilišta Duke.

Oni kažu da rezultati njihovog istraživanja ukazuju na to da muškarci koji imaju bogatiji ljubavni život imaju veće šanse da će vjerovati i u Boga i biti religiozni, a za sve je kriv  -hormon ljubavi oksitocin.

Naime, ovaj hormon koji se luči tijekom seksa, poroda i dojenja, utječe na povezanost s drugima, altruizam i vjerovanje u postojanje božanstava.

Osim na vjerovanje u Boga, oksitocin potiče i emocije poput divljenja, zahvalnosti, nade i ljubavi, a pozitivno djeluje i na inspiraciju. Također, pokazalo se i da muškarci s određenim genom, nazvanim CD38, osjećaju jači utjecaj oksitocina od drugih.

Tek toliko da znate - žensko tijelo proizvodi veće količine oksitocina no muško, no utjecaj ovog hormona na religizne stavove žena zasad nije ispitan.

26.09.2016. 21:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh