« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Dubai

Više se neće graditi mega neboderi?

Ambiciozni projekti u Dubaiju trenutno padaju jedan za drugim i pitanje je hoće li ikada biti ostvareni

(Wikipedia)
Više o

Dubai

,

Burj Dubai

Kad je 2004. počela gradnja najviše zgrade na svijetu, Dubai se ponosio svojom moći da ruši rekorde i probija granice mogućeg. No, ekonomska kriza i ulaganja u rizične projekte poput umjetnog otočja u obliku palme, razotkrili su da su brojni projekti postavljeni na klimavim osnovama, piše Associated Press.

Burj Dubai, neboder visine 800 metara, bit će otvoren 4. siječnja 2010., godinu dana kasnije nego što se predviđalo. Nakon otvorenja, gradnja "suludih" objekata će stati. Radovi na građevinama koje su prije nekoliko godina s ponosom predstavljene neće početi ili će se odvijati u znatno manje spektakularnom obliku nego planirano.

"Najviši neboder na svijetu simbol je moći Dubaija na međunarodnom planu. Vjerojatno će sada postati posljednji spomenik koji će podsjećati na prosperitetne godine i veliki građevinski boom", rekao je za AP Christopher Davison, profesor na Sveučilištu Durham u Velikoj Britaniji koji je napisao brojne studije o Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ambiciozni projekti poput hollywoodskog seta za Universal Studio u pustinji Xanadu i "Grada čuda" u kojem se, između ostalog, trebala nalaziti replika Eiffelova tornja, više nemaju održivu financijsku konstrukciju.

Povodom otvaranja Burj Dubaija pokrenuta je ogromna PR mašinerija koja bi trebala zaustaviti crne prognoze i natpise o krizi u Dubaiju. Međutim, teško je sakriti probleme s kojima se investitori nose - cijene nekretnina znatno su pale posljednjih godina, a veliki problem je i lokacija.

Neboder se nalazi u novom dijelu grada koji je trebao biti pun velebnih zdanja, ali je njihova gradnja obustavljena do daljnjega. Burj Dubai tako će stršati usred ničega, okružen niskim stambenim vilama.

S druge strane, u Abu Dhabiju čine sve da sakriju krizu. Povodom nacionalnog praznika Emirata nedavno je organiziran ogroman party, s najvećim i najskupljim vatrometom ikad.

03.12.2009. 09:33:09
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    03.12.2009. 10:17
    očigledo je kako ti ljudi žive u fantaziji, kapitalizam u kojem manjina zgrće ogromne svote novaca dok u isto vrijeme njihovi robovi jedva imaju za koricu kruha je neodrživ... naravno da nitko neće imati novaca za luksuzni hotel u Dubaiu u kojem noćenje košta $50000 :-P
  2. avatar
    realna
    03.12.2009. 12:22
    u dubajiu su godinama smisljali same perverzije. otocje u obliku palmi? cemu? sad im se lijepo vraca
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh