« Iza ogledala
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Više od pola Britanaca ne vjeruje da su ljudi bili na Mjesecu

Znali smo da Britanci vjeruju u vještice i čarobnjake jer J. K. Rowling je morala odnekud dobiti inspiraciju...

12 posto Britanaca vjeruje u vještice i čarobnjake
12 posto Britanaca vjeruje u vještice i čarobnjake (Arhiva)
Više o

vještice

,

praznovjerje

,

čarobnjaci

,

vjerovanja

Britanska tvrtka E2save i agencija za istraživanje Atomik Research anketirala je tisuću građana Velike Britanije i došla do rezultata koja se mogu protumačiti kao zapanjujuća. Ispitanici su odgovarali na različita pitanja o ljudskim vjerovanjima, od običnih do ekstravagantnih, a rezultati, tvrde istraživači, mjere racionalnost nacije.

Naime, zanimljivo je da čak 52 posto ispitanih Britanaca ne vjeruje da je čovjek sletio na Mjesec. Tvrde da je misija Apollo 11 lažirana i da ljudska noga nikada nije kročila na površinu Mjeseca.

Ispitani građani u dobi od 25 do 34 godine najbrojnija su skupina koju su istraživači svrstali među neracionalne jer njih čak 73 posto smatra da je slijetanje na Mjesec lažirano. Ni stariji nisu mnogo racionalnijih, jer njih 38 posto starijih od 55 godina ne vjeruje da su Neil Armstrong i Buzz Aldrin kročili našim najvećim prirodnim satelitom.

Da se radi o uistinu katastrofalnim rezultatima (za koji nemaju objašnjenja) govori i podatak kako 64 posto ispitanih misli da dinosauri nikada nisu postojali. Anketa je otkrila i da 30 posto ispitanih vjeruje u duhove, a 29 posto vjeruje u Boga.

S druge strane, samo njih 24 posto vjeruje u postojanje izvanzemaljaca, što je opet neobično jer je vjeroojatnost da smo apsolutno sami u ovom svemiru gotovo ravna nuli.

Što se tiče područja fantastike, i ovdje su rezultati zanimljivi. 12 posto Britanaca vjeruje u postojanje vještica i čarobnjaka, 10 posto vjeruje u postojanje čudovišta Nessie iz jezera Loch Ness, a jednako toliko ih vjeruje da postoji i Jeti. Nešto manje, osam posto, vjeruje da Bigfoot postoji, dok pet posto vjeruje u zmajeve.

23.07.2016. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh