« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
GROZNO

Više od četvrt milijuna Hrvata svakodnevno previše pije

Hrvati troše uvjerljivo najviše alkohola od svih susjeda u regiji, gotovo četiri litre godišnje po stanovniku više od Srba, pokazalo je istraživanje

Hrvati previše piju
Hrvati previše piju (Shutterstock)
Više o

alkoholizam

,

Hrvatska

,

alkohol

,

broj alkoholičara

Hrvati vole alkohol, a najviše ga se troši u Dalmaciji, zatim u Istri, na zagrebačkom području te u Međimurju, a najmanje alkohola piju  Slavonci i stanovnici Like, Korduna i Banije. Oko 260 tisuća Hrvata dnevno popije barem dva do tri alkoholna pića, a onih s preko šest rundi dnevno je otprilike 30 tisuća.

Pokazala su to istraživanja koja su proveli Zagrebačka pivovara, institut Ivo Pilar te MUP u suradnji s HZJZ-om. Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuje da u regiji Balkana najviše piju Hrvati i Srbi.

Hrvati u prosjeku popiju 15,1 litru alkohola po stanovniku na godinu, Srbi 11,2 litre, a u BiH se popije samo 9,6 litara. Najmanje u regiji popiju Albanci - 6,7 litara po stanovniku.

Ne čudi stoga da službeni podatak o broju alkoholičara u Hrvatskoj ne postoji, jer većina jednostavno ne želi priznati da su alkoholičari. Tek nekolicina ih je na liječenju, a ostali se opijaju, zlostavljaju ukućane i ostavljaju na svojoj djeci strašne posljedice. Socijalne posljedice alkohola nemjerljive su, govore stručnjaci.

09.04.2015. 09:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh